Az, hogy peszách ünnepén a zsidók csak az ünnepre kóser, vagyis kovásztalan ételeket ehetnek, köztudott. Kevésbé ismert tény azonban, hogy a zsidó tulajdonban levő állatoknak is peszáchra kóser élelmet kell biztosítanunk. Miért? Kiderül az alábbiakból.

Az állatokra természetesen nem vonatkozik a Tóra 613 parancsolata, és nyugodtan ehetnének chámecet akár a széder estén is. Velünk, a gazdákkal azonban más a helyzet. Peszách ünnepén nemcsak tilos chámecet fogyasztanunk, de hasznot sem húzhatunk belőle, sőt, még csak nem is birtokolhatjuk. Vagyis nem etethetjük a házi kedvenceinket chámecet tartalmazó táppal, mivel hasznunk sem lehet a chámecből és nem is lehet a tulajdonunkban. Mivel a haszon húzásának tilalma a nem-zsidó tulajdonban levő kovászosra is kiterjed, az sem lehet megoldás, hogy esetleg egy nem-zsidónak eladott zsák ételből juttatunk kedvenceinknek. Ha nem a saját állatainkat etetnénk, hanem az arra járó állatoknak hagynánk elöl táplálékot, akkor sem tehetjük meg, hogy kovászt hagyunk nekik elérhető helyen, mivel a chámecet még látnunk sem szabad az ünnepen.

A háláchá, vagyis a zsidó jog úgy határozza meg azt, hogy vonatkozik-e egy-egy, chámecet is tartalmazó termékre, vagy anyagra a kovászos tilalma, hogy „kutyának alkalmas-e fogyasztásra”. Amennyiben igen, úgy a dolog, ha kovászost is tartalmaz, tiltott. Az állatok számára összeállított táp  a várakozásaink szerint megfelel ennek a kritériumnak, így ebből mindenképpen peszáchra kóser fajtát kell beszereznünk az ünnep előtt. Nem szabad az öt gabonaféle (búza, tönköly, zab, árpa, rozs) egyikének sem a szemeit az állatok elé tenni, mert félő, hogy nedvesség éri őket, és azzal keveredve már kovászossá válnak. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor a legjobb, ha egy állatorvos segítségét is kérjük a megfelelő táplálék kiválasztásában. Izraelben egyszerűbb a helyzet: peszách előtt megérkeznek az üzletekbe a peszáchra kóser állateledelek. Ne felejtsük el a kovászos élelemhez használt edényeket, tálakat néhány nappal az ünnep előtt alaposan kimosni.

Érdekesség, hogy az izraeli állatkertek is átállnak peszáchi menüre. Kenyér helyett maceszt kapnak az állatok, és az egyéb, chámectartalmú táplálékot kitniot (pl. kukorica) tartalmúra cserélik. A kitniot fogalmáról itt írtunk részletesen. Bár ez a kategória az askenázi zsidóknak tiltott fogyasztásra peszáchkor, a birtoklása – a chámeccel ellentétben – megengedett, ezért adhatunk belőle az állatainknak is.

Akik tehát kutyát, macskát, halat, aranyhörcsögöt, tyúkokat, vagy bármi más háziállatot tartanak, a peszáchi felkészülési listájukba mindenképpen vegyék fel az állatok környezetének kitakarítását és a megfelelő élelem beszerzését. Olyat, amire rá van írva: káser lepeszách, lo káser – vagyis: peszáchra kóser (nem tartalmaz kovászost), de egyébként nem kóser (hiszen ettől még nem fogyaszthatjuk, mert nem kóser összetevőket tartalmaz).

zsido.com