Mit esztek ti otthon, mannát? – címmel jelenik meg októberben Rubin Eszter legújabb kötete, amely ötszáz oldalas, nagy formátumú irodalmi szakácskönyv háromszáz magával ragadó fotóval – adta hírül a Neokohn.

Rubin Eszter tíz éve megjelent első regénye, a gasztrokulturális örökség irodalmi értelmezésével gazdagon átszőtt Barhesz óta várták az olvasók ezt a könyvet, amelyben úgy fonódik össze a szépirodalom és a gasztrozófia, akár a zsidó ünnepi kalács fonatai. Mákkal bőven megszórva.

A hosszabb-rövidebb novellákat és regényrészleteket, csodás fotók és egzakt receptek kísérik, ilymódon az ízlelés élménye találkozik a szemet gyönyörködtető, ellenállhatatlan látvánnyal, és az étkezés bölcselete magától értetődően kapcsolódik össze más fontos témákkal. Nagyon hamar eljön a pillanat, amikor az olvasó hóna alá csapja a könyvet, hogy sürgősen valami harapnivaló után nézzen, majd újra elmerülhessen a meglepő egyedi humorral megírt, szatirikus, elgondolkodtató, vagy éppen felkavaró történetekben, hogy később ismét a konyhában találja magát a recepteket követve.

A 75 recept között megtaláljuk a szerző védjegyévé vált barheszt, a zsidótojást, a közelkeleti sabichot, vagy épp az otthon ízét idéző, klasszikus húslevest is. Valamint olyan mágikus fogásokat, mint a sáfrányos diókrémmel töltött grúz padlizsántekercs, és az áfonyalikőr bonbonos csokoládétorta. Igazi utazás ez, amely a családi tűzhelytől indulva, távoli világok konyháiba vezeti az olvasót.

A Kalligram Könyvkiadó gondozásában megjelenő kötet a Margó Irodalmi Fesztiválon debütál, ahol Rubin Eszterrel a kiadó vezetője, Mészáros Sándor beszélget, október 16-án, vasárnap 16.45-kor.
 

 

Transzgenerációs traumafeldolgozás

Rubin Eszter íróval irodalomterápiáról, traumafeldolgozásról beszélgetett Megyeri A. Jonatán.