Takács Szabolcs államtitkár, miniszteri biztos, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnöke kiemelte a magyar Kormány politikai és jogi elkötelezettségét az antiszemitizmus elleni küzdelem kapcsán.

A Holokauszt a magyar nemzet tragédiája, ezért mindent megteszünk a múlt igazságának feltárásáért és a múlttal való szembenézésért. Az utókor felelőssége, hogy rámutasson a jövő nemzedékeknek, milyen előzmények vezettek a Soához és megtanítsa a közös fellépés fontosságát azért, hogy ez a szörnyűség soha többé ne ismétlődhessen meg – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen megrendezett izraeli-magyar tudományos és egyetemi együttműködési fórumon.

Takács Szabolcs ismertette a 2015. évi IHRA magyar elnökségi programot, kiemelve, hogy annak középpontjában az antiszemitizmus elleni küzdelem, a Holokauszttal kapcsolatos oktatás előmozdítása, a roma genocídiumról történő megemlékezés, továbbá a szervezet láthatóságának a növelése áll. Mindenfajta idegengyűlölettel szemben az oktatás lehet a leghitelesebb eszköz, ezért lépéseket teszünk annak érdekében, hogy Magyarországon is hangsúlyosabban jelenjen meg a Holokauszt témaköre az oktatásban, és az IHRA oktatási irányelvei jobban megjelenjenek a magyar tanárképzésben.

Az elnökségünk évében az IHRA célkitűzései világszerte több mint száz kulturális és tudományos eseményen, rendezvényen jelennek meg, és a szervezet két közgyűlést is tart, amelynek első helyszíne Budapest volt, a következő pedig novemberben Debrecen lesz.

Forrás: Miniszterelnökség

Megszakítás