Nagy öröm érte a sajtkedvelő zsidókat, az eredeti olaszországi parmezán mostantól kóser változatban is kapható. A Dávid-csillaggal díszített első guriga sajtot a milánói világkiállítás izraeli pavilonjában mutatták be.

Az eredeti olasz parmezán nagyon szigorú előírások szerint készül, még azt is előírják, hogy mit ehetnek a tejet adó tehenek, a minimális érlelési idő pedig 12 hónap. A kóser előírások érvényesítése még bonyolultabb feladat: mivel az aludttejet levágott állatokból szerzett enzimmel oltják, így a vágásnak meg kell felelnie a kóser előírásoknak. Az enzim azonban nem tekinthető húsnak, ezért keverhető a tejjel.

Elia Richetti rabbi elmondta, az enzimet szigorúan úgy kezelik, hogy húst még nyomokban se lehessen kimutatni benne. A kóser módon elkészített sajt a fentiek miatt némileg drágább, ráadásul a tárolásához is külön kapacitás szükséges, hogy szeparáltan érlelhessék a többi terméktől – írja a forward.com.

Több sajtból készül kóser változat, de a nagyon népszerű parmezánból egészen eddig nem. A Bertinelli-család tulajdonában lévő gyár vezérigazgatója Nicola Bertinelli a bemutatón elmondta, hogy nagy kihívás volt megfelelni az olasz hagyományoknak és a szigorú kóser előírásoknak, anélkül, hogy ez befolyásolja a termék megszokott minőségét. A tervek szerint évente 5000 kóser parmezán korongot készítenek. Olaszországban már csak 50 ezer zsidó él, így leginkább exportra szánják a különleges sajtot. Amerikában már megkapták az illetékesektől a hivatalos kóser minősítést.

 

Kép: forward.com