A legaktívabb WhatsApp csoportomban per pillanat semmi más nem zajlik, mint hogy a résztvevők felváltva számokat írnak. Ha valaki eléri a 150-et, elölről kezdődik a számolás egytől. Akikkel számolunk, szinte mind idegenek számomra, néha bukkan csak fel egy-egy ismerős név, de higgyék el, nem őrültünk meg. Az egyik legfontosabbat tesszük, amit most tehetünk: imádkozunk a békéért, az ukrajnai testvéreinkért és azokért, akiket az orosz seregbe soroztak be.

A számok ugyanis Dávid király egy-egy zsoltárját jelölik, pontosabban azt a zsoltárt, amit az illető elmondott. A következő így tudja, hogy hol kell folytatnia, a számolás szinte folyamatosan halad, éjjel-nappal, ahogy hol itt, hol ott áll meg valaki napi teendőjében egy pillanatra, hogy elmondjon egy vagy több zsoltárt.

A monoton számsort egy-egy rövid üzenet szakítja meg: „azonnal kezdjetek imádkozni, Kijevben szólnak a szirénák.” „A harkovi sliáchok úton vannak X városba”. Néha hosszabb szöveg jön, nevekkel: ők azok, akik csoportosan vágtak neki az útnak, vagy azok, akikkel elvesztették a kapcsolatot a segítőik. Az ilyen üzenetek után csak úgy pörög a számláló…

A szomszédunkban háború zajlik. Testvéreink, akik a múlt héten még ugyanúgy éltek, mint mi, otthonaikat hátrahagyva menekülnek. Imáinkon kívül más módon is segíthetünk nekik: pénzzel, adományokkal és önkéntes munkával.

A CEDEK Szeretetszolgálat Budapesten létesít menedékházat, ahol egyszerre több család befogadására is lesz lehetőségük. A kétszintes menedékhely minden menekült előtt nyitva áll: különálló szobák és fürdőszobák teszik lehetővé, hogy egyszerre több család is szállást kapjon benne. A menedékhely berendezéséhez és fenntartásához is hozzájárulhatunk, mégpedig több módon.

 

1; Pénzzel. A menedékház folyamatos működéséhez és a menekültek ellátásához az adomany.cedek.hu oldalon küldhetjük el hozzájárulásunkat.

 

2; Felszereléssel. A menedékházban tányéroktól a törülközőkön át a porszívóig sok mindenre van szükség. Mielőtt útnak indul adományával, tájékozódjon a CEDEK Facebook-oldalán, ahol naponta frissítik, mire van szükségük.

 

3; Munkával. Önkéntesekre és főállású segítőkre is szükség van ahhoz, hogy a menedékház gördülékenyen működjön. Erről bővebb információt a +36 30 352 0088-as telefonszámon lehet kapni.

 

Steiner Zsófia

 

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 26. szám – 2022. március 3.