Minden ember másként zsidó

A könyvről lemaradt az alcím: “Zsidó novellák”. Miért maradt le? Erről a bombatehetséges Benedek Pistának (szakmai körökben csak BIG) külön novellát kellene irnia. Lehet hogy majd egyszer megírja.

“Brooklyn” egyenes folytatása BIG előzö könyvének a Tótkomlósi Tórának. Zsidó novellák ezek a javából, autentikus történetek, autentikus zsidókról, még mielőtt azok zsidósága szintetikussá fajult, illetve “származássá” sekélyesedett volna a népidemokratának csúfolt kommunista diktatúra nagy darálójában. “Spitzer”, “Peszách”, a “Zongora” és társaik olyan zsidókról szólnak, akikről mindenki tudta hogy zsidók, esetleg még ők maguk is. A novellák bemutatják a magyarországi zsidóságvesztés fázisait, amikor “a maradék maradéka” kezdte le- és megtagadni önmagát, nehogy megtudják azt, amit mindenki tudott.

Szívbemarkoló a “Brisz” novella (gyanítom, megtörtént eset) melyben egy magasrangú szovjet “ideiglenes” megszálló tiszt felderít egy vidéki zsidó családot és segítségüket kéri hogy pár hónappal azelőtt született fiát Ábrahám szövetségébe felvegyék. Székely Tamás (nemrég kinevezett főosztályvezető elvtárs) hezitál, de felesége, Aranka, értésére adja hogy “élete végéig rongy embernek, gyáva alaknak fogja tartani, ha ezt a briszt most nem rendezik meg.” Székely elvtárs észjárása tipikus: maximum még két év a nyugdíjig, addig lehet főosztályvezető, viszont Arankájával még legalább húsz évet akar békességben leélni. Ennekfolytán megígéri az orosznak hogy összeszed egy minjent és egy zsidó orvos elvégzi a műtétet. A vége: a meghívott tíz zsidó közül egy sem jön el…

 Visszatérő motívuma a könyvnek a cím: “Minden ember másként zsidó”. Ez így igaz. Van zsidó (foglalkozására nézve rabbi) aki nem teszi ki a mezuzát ajtajára mert attól tart megtudják róla hogy zsidó, míg egy másik (jó zsidó, pozitív zsidó), akiről ezt mindenki tudja — fiókjában tartja az ajtóravalót. Miért? BIG ismeri ezt a zsidót, talán tudja a fiók titkát.

 Egy szó, mint száz: a Brooklyn kötelező olvasmány minden zsidónak, aki bele akar pillantani a tükörbe hogy megismerje önmagát. Akár folklór ez, akár BIG találta ki a történeteket — várjuk a folytatást.

Benedek István Gábor: Brooklyn. Sík kiadó, Budapest, l996

Megjelent: Egység Magazin 6. évfolyam 25. szám – 2014. július 29.