A múlt héten zárt a Sziget Fesztivál, amely a szervezők szerint veszteséggel zárult (mivel „csak” 362 ezren jöttek el), a résztvevők szerint azonban, nagyon szórakoztató, tanulságos és eredményes volt, mint mindig. A Sziget jó alkalom, hogy azok a szervezetek, amelyek el szeretnék érni célcsoportjaikat, kitelepüljenek, és valamilyen programmal, vagy szolgáltatással kedveskedjenek a szigetlakóknak.

Az EMIH-nél immár hagyomány, hogy megszervezik a „Kérdezd a rabbit 10 forintért” tanácsadást, melyhez az installációt Győrfi László, a hitközség közismert tagja biztosította. A szigeti programot a legmodernebb technika felhasználása tette csalogatóvá, a résztvevők RFID kulcstartót is használhattak, amelynek segítségével tagjaivá válhattak a „Kérdezd a rabbit” csoportnak.

Ezt a tanácsadást az EMIH immár 10 éve, évről évre kiviszi a fesztiválra. Miért pont ide? Elsősorban, mert óriási a program látogatottsága, több százezer külföldi és magyar fiatal fordul itt meg minden esztendőben. Sziget Fesztivált – vagy ehhez hasonló rendezvényt – először 1993-ban rendeztek ezen a helyszínen, akkor 300 forint volt egy belépőjegy ára. Ma 14 ezer, de mégis tömegek zarándokolnak ide, hogy jelen legyenek ezen a – fiatalok közében presztízs rendezvénynek számító – eseményen.

Az EMIH két rabbit küldött a helyszínre, akik órákon keresztül állták, és megválaszolták a legnehezebbektől a legfelszínesebbekig a kérdéseket. Két rabbi-pult működött, de mivel mindkettő előtt folyamatosan hosszú sorok álltak, néha egy harmadikat is megnyitottak, ahol a rabbik helyettesítői dolgoztak, köztük Megyeri András Yonát, aki ugyan nem rabbi, de rabbi tanulmányokat folytatott az Egyesül Államokban.

És hogy, miért van erre szükség, hiszen a zsidó vallás tiltja a térítést. Igaz, a rabbit ilyesmit nem is tettek, inkább csak alkalmat adtak a sok százezer fiatalnak, hogy élőben találkozhassanak velük. Az érdeklődők legtöbbje ugyanis sosem látott még rabbit, és pláne sosem beszélgetett vele. Közülük is jó néhányan pedig azt sem tudták, mit jelent ez a szó, sokan a jövendőmondóval, varázslóval, vagy médiummal azonosították.

Másrészt az is fontos cél volt, hogy elérjük a zsidó szigetlakókat is. A rabbik velük is elbeszélgettek, és segítettek nekik tfilint kötni. Sok olyan fiatal, akinek még nem volt bár micvája, pedig elmúlt 13 éves, még nem kötött tfilint, így most lehetősége volt bepótolni ezt a micvát. Ugyanígy, informálisan több „diplomáciai” találkozó is létrejött, például Köves Slomó rabbi találkozott és elbeszélgetett Jonathan Knott brit nagykövettel, mivel nekik is volt sátruk a szigeten.

Az ügyeletes rabbiknak számos érdekes kérdést tettek fel, néha provokatívakat is, Izrael külpolitikájával, az állítólagos zsidó világuralommal, összetartással, és hatalmi pozíciókkal kapcsolatosan. Mások a Kabbaláról, a messiásról, zsidó viseletekről, például a kipáról érdeklődtek.

És voltak a pészachi Hágádában szereplő negyedik allegorikus fiúhoz hasonlatosan „akik még kérdezni sem tudtak". A rabbik rájuk is gondoltak, és úgy siettek a segítségükre, hogy kártyákat vittek magukkal, amelyeken különböző kérdések szerepeltek. Aki még kérdezni sem tud, az ilyen kártyák közül választhatott, és ennek segítségével tehette fel kérdését: mint például mi a kóser szex, vándorolnak-e lelkek, mire való a lyukas lepedő vagy mikor teremtette Isten a dinoszauruszokat?

A program lényege a szemléletformálás volt. Tapasztalt tény, hogy sok ember, bár még életében nem találkozott rabbival, de véleménye van róla. Talán a valódi találkozás, a tanulás, a másik ember megismerése pontosítja a már meglévő, beágyazódott véleményeket.

A program idén is sikerrel zárult, amiért köszönetet mondunk a szervezőknek, Köves Slomó rabbinak, Faith Asher rabbinak, Fuchs Judit rebecennek, Megyeri Andrásnak, Tóth Gábornak, Lajkó Benjaminnak, Perlaki Szintiának, Nagy Lajosnak és mindenkinek, aki segítette munkánkat.

Megszakítás