A régi-új izraeli miniszterelnök könyvespolcát jól ismeri mindenki, aki a különböző internetes felületeken Netánjáhu követője, mert a politikus szinte mindig ezzel a háttérrel készíti el bejelentkezéseit. Az egyik polcon újabban azonban apró figurák állnak sorfalat a vaskos kötetek előtt: a cionista mozgalom kilenc kiemelkedő személyiségének vicces alakjai – írja a United with Israel.

A figurasorozat alkotója Aszaf Harari, aki eddig a modern kori zsidó történelem 35 hírességét formázta meg Herzl Tivadartól, Zsabotyinszkijen és Ben-Gurionon át Menáchem Beginig. A figurákból egyébként a leköszönő Jáir Lapid polcára is jutott, igaz, ő másokat válogatott ki a választékból, de azért Herzl és Begin nála is ott figyelt a polcon.

„Már gyerekként is imádtam a különböző szuvenír termékeket, különösen azokat, amiket múzeumokban árultak. Azután felnőttként rádöbbentem, hogy Izrael igencsak lemaradt ezen a téren és még mindig tevékkel meg hamszákkal vannak tele az ajándéküzletek. Ráadásul feltűnt, hogy az izraeli fiatalokat mennyire nem érdekli a cionista mozgalom története. Úgy élünk, mint az amerikaiak, nyugati tv-csatornákat nézünk, őket utánozzuk. Nem lenne szabad elveszíteni az identitásunkat”

– mondta Harari. Ebből a felismerősből született meg a vicces kinézettel ábrázolt nemzeti hősök sorozata, de az igazi álom a még nem létező Cionista Történek Múzeum létrehozása.

A kilenc figurát Netánjáhu egy barátja válogatta össze a 35-ből, méghozzá úgy, hogy kifejezzék a miniszterelnök eszmei hovatartozását. Herzl Tivadar, mint a politikai cionizmus megalkotója és Ben-Gurion, az államalapító természetesen nem maradhatott ki, de mellettük áll Zeev Zsabotyinszkij, aki a jobboldali, revizionista cionizmus szimbóluma és sok tekintetben a Netánjáhu vezette Likud párt szellemi atyja. Menáchem Begin pedig az a politikus volt, aki a Zsabotyinszkij által lefektetett elméletet a gyakorlatba ültette át. 1977-ben több jobboldali erőből összekovácsolta a »tömb« jelentésű Likudot és az állam megalapítása után első alkalommal taszította le a trónról a baloldali pártokat. Bizonyára nem véletlen, hogy Netánjáhu polcán éppen ő áll középen.

 

Megszakítás