A későbbi talmudi bölcs, rabbi Josua anyukájára sokan furcsán néztek, amikor kisbabáját elvitte a zsinagógába. Minek hozol ide egy csecsemőt, aki még semmit sem ért abból, ami itt folyik? – kérdezték tőle. Rabbi Josua anyukája csak annyit felelt: azt akarom, hogy csak a Tóra jusson be a fülébe… Sávuotkor egy külső szemlélő éppen így csodálkozhatna rá arra, hogy a gyönyörűen felvirágozott zsinagógákat megtöltik a gyerekek és még az egészen picike pólyásbabákat is elviszik a szüleik.

Sávuot a Tóraadás ünnepe, márpedig a hagyomány szerint – ahogy arra a budavári zsinagógában Faith Aser rabbi is felhívta a figyelmet – a Tóra letéteményesei a gyerekek. Amikor az Örökkévaló kezeseket keresett arra, hogy a zsidó nép be fogja tartani a Tórát, akkor nem a bölcs öregeket vagy az életerős felnőtteket választotta, hanem a gyerekeket. Ők a biztosítékai annak, hogy a zsidó nép tovább él és továbbadja az örökségét generációról generációra. És ahogy egykor ott álltak a gyermekek a Szináj-hegynél, ugyanúgy ma is elvisszük őket a zsinagógába, hogy meghallgassák a tízparancsolatot, hiszen bölcseink szerint Sávutkor megismétlődik a Tóraadás.

A zsidó misztika szerint a Tóra átvételének két szintje volt a Szináj-hegynél: az egyik, amikor valaki az intellektusával fel tudja fogni, a másik, amikor valaki tudja, hogy nem éri fel ésszel, de ott van, és részese az élménynek. Ezért visszük el a zsinagógákba még a csecsemőket is, hogy még ha nem is tudják felfogni, de hallják a tízparancsolat szavait. Nem történt ez másként a zsinagógáinkban sem, ahol a tóraolvasás mellett izgalmas játékokkal, vetélkedőkkel, ajándékokkal és természetesen kóser fagylalttal várták az aprónépet.

Mielőtt azonban a gyerekek elárasztanák a zsinagógát, egy másik feladatnak is eleget kell tenni, mégpedig a hagyományosan éjszakába nyúló sávuoti tanulásnak. Óbudán körülbelül 90 ember töltötte alvás helyett tanulással az éjszakáját. A Vasvári Pál utcai zsinagógában sok más izgalmas előadás mellett előkerültek a magyar nyelvű Talmud kötetek, melyekből az ünnepi tudnivalókat tanulmányozták a résztvevők, míg a budavári zsinagógában az imaház feltárásától a varsói gettólázadás háláchikus vetületéig terjedtek a témák.