Jelentős díjat kapott Michael Douglas a zsidó közösségért tett erőfeszítései elismeréseként. A sztár a díjjal járó 1 millió dollárt is arra akarja felhasználni, hogy a vegyes családokban élő zsidók megtalálják a gyökereiket.

Michael Douglas egészen addig nem hallott a Genesis-díjról, ameddig nem derült ki, hogy ő nyerte. Akkor pedig különösen meglepődött, amikor kiderült számára, hogy az elismerést olyanok kapják, akik valami jóra ösztönzik a zsidó közösséget.

A népszerű filmszínész édesapja, a szintén hollywoodi sztár Kirk Douglas közismerten zsidó származású, de az édesanyja, a színésznő Diana Dill nem az, ezért azt gondolta, ez kizáró ok a díjazásnál.

Michael Douglas Izraelbe utazott, hogy átvegye az 1 millió dollárral járó elismerést. A díjat a Genesis Jótékonysági Csoport hívta létre, ami mögött egy orosz zsidó üzletember áll, akinek deklarált célja az orosz zsidóság identitásának erősítése. Néhányan kritizálták, hogy egy multimilliomosnak ítélték a díjat, erre a színész úgy reagált, hogy a hírességek sok emberhez tudják eljuttatni a díj üzenetét. Példaként említette a Los Angeles Times-ban megjelent írását az antiszemitizmus ellen, ami a személye miatt kapott nagy figyelmet – olvasható a haaretz.com-on.

Michael Douglas az interjúban elmesélte, hogy egyebek mellett azért távolodott el korábban a zsidóságtól, mert úgy érezte, a zsidó közösség nem fogadta el teljesen, de ő mégis elkezdte felfedezni zsidó gyökereit. Apja még ortodox zsidóként nevelkedett – emlékeztetett a színész. Fia, Dylan is közelebb hozta a valláshoz – folytatta Douglas. A fiúnak zsidó barátai lettek az iskolában, akik gyakran meghívták vacsorára Sábát idején. Ennek hatására Dylan úgy döntött, hogy zsidó iskolába jelentkezik, és megvolt a Bar Mitzvah-ja is.

Michael Douglas azután írta meg a már említett cikket a Los Angeles Times-ban, hogy a fiának beszóltak a nyakláncán hordott Dávid-csillag miatt. Küldetésének tartja, hogy megállítsa ennek az őrületnek a terjedését – mondja a filmsztár.

Az 1 millió dollárt, arra akarja fordítani, hogy még több vegyes családban élő zsidót hozzon közelebb a közösséghez egy tájékoztatási program segítségével, ami elsősorban a felsőoktatási intézményeket célozza. Douglas szerint így könnyebben elérheti azokat, akik nem járnak zsinagógába.

A színész elárulta azt is, hogy a díj megnyerése miatt végre érezheti, hova tartozik: „Ez egy katartikus élmény volt számomra. Azt mondták, hogy ’hé, elismerjük, hogy zsidó vagy.’ Én egyike vagyok azoknak, akik sosem érezték azt, hogy elfogadják.”

Az ünnepségen ott volt Douglas felesége, a filmcsillag Catherine Zeta-Jones és New York korábbi polgármestere Michael Bloomberg is.

Kép: haaretz.com

Megszakítás