A rebbe az autonómia ellen

A lubavicsi chászidok feje és világszerte elismert vezetője, rabbi Menachem Schneerson az utóbbi időben élesen kikelt a washingtoni béketárgyalások során szőnyegre került autonómiaváltozatok ellen. A lubavicsi rebbe üzenetet küldött Samir miniszterelnöknek Mose Kácáv izraeli miniszterrel, aki látogatást tett nála. Üzenetének lényege: az autonómia önálló palesztin államhoz vezethet, és ez veszélyeztetheti Izrael létét. A rebbe kijelentette, hogy harcolni fog ez ellen a tendencia ellen, még ha ez a kormány bukásához vezet is.

Esküvő a szabad ég alatt

 Tévét 28-án – 1991. december 28-án –, szombaton este tartotta esküvőjét Tel-Avivban reb Gerson (Gusztáv) Zoltai, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója, aki Steier Évát vezette a szabad ég alatt kifeszített tálesz alá. A szigorúan vallásos, hagyományhű esketést Ehrenfeld Áser, a volt debreceni ortodox rabbi tartotta. A házasságlevélen, a ktubán dr. Schöner Alfréd volt országos főrabbi és Naftali Kraus, a vőlegény barátai szerepelnek tanúkként. Az eseményről az izraeli, az amerikai, valamint a magyar sajtó is tudósított.

Az Egység szerkesztősége és a budapesti Chábád Lubavics Egyesület szívélyes mázl tovval gratulál Zoltai Gusztávnak és feleségének.

 Elhunyt Knöpfler miskolci rabbi

Budapesten nemrég elhunyt M. Knöpfler volt miskolci ortodox rabbi, a világon szétszórt magyar ortodoxia egyik ismert alakja. Amerikában temették el, ahol családja él. zcl.

Széfer Tóra a Wesselényiben

Chánukákor rég nem látott esemény történt Budapesten: ünnepélyes keretek között újTóra-tekercset vittek be a Wesselényi utcai zsidó iskola zsinagógájába, az egyik tanuló nagyapjának adományát. Jákov Singer, a budapesti ortodox főrabbi, nagy hatású beszédben méltatta az esemény jelentőségét.

Megjelent: Egység Magazin 2. évfolyam 8. szám – 2014. július 28.