Szlovén vezető a rebbe áldását kéri

 Nemrég rendhagyó levél érkezett a lubavicsi rebbe, Menachem Schneerson rezidenciájára. A feladó a szlovéniai demokratikus mozgalom vezetőjeként mutatkozik be, s a rebbe áldását kéri, hogy országa, Szlovénia, kivívja függetlenségét. Ez a levélíró, akinek nevét biztonsága érdekében titokban tartják – nem zsidó.

A rebbe azt válaszolta a levelet hozó küldöttnek: ha megbízója közli édesapja nevét, megemlékezik róla imáiban, hogy valóra váljék népe szabadsága.

 Pap Dávid jesivában

Legutóbbi számunkban beszámoltunk a pesti Pap Dávid (17) brit milájáról. Dávid nem állt meg a megkezdett úton: nemrég Amerikába utazott, hogy ott jesivában tanuljon. A Rabbinical College of America jesiva Morristown, New Jerseyben, a lubavicsi mozgalom keretében működik. Pap Dávid utazását Ronald Lauder alapítványa tette lehetővé, amely azért jött létre, hogy a kelet-európai zsidó fiatalok ebben a jesivában tökéletesíthessék zsidó nevelésüket. Az utat a budapesti Chábád Ház intézte.

Dávidovits Jiszráél-Dov (György), aki szintén a Chábád Ház segítségével utazott külföldre, már második éve folytatja zsidó tanulmányait Izraelben, a cfáti lubavicsi jesivában.

  Új izraeli nagykövet

Szeptember elején lépett hivatalba Izrael új magyarországi nagykövete, David Kraus, aki Slomó Maromot váltotta fel. Marom több mint három évet szolgált Pesten, és feladatát nagy sikerrel töltötte be. Kraus Dunaszerdahelyen született, hagyományhű családban: az ottani jesivában tanult. A magyar zsidóság minden rétege teljes Egységben fejezi ki jó kívánságait mind a távozó, mind a hivatalba lépő nagykövetnek és családjaiknak.

 Akik meg akarják kapni az Egység eddig megjelent 5 számát, írjanak a Chábád Háznak (Budapest, Wesselényi utca 4. 1075), és küldjenek rózsaszínű utalványon postaköltséget. Az Egység minden zsidó lapja, a zsidó önérzet tárháza. Lepje meg vele rokonát, ismerősét a nagy ünnepekre!

Ezen szám a Magyarországi Zsidó Hitközségek szövetsége és a Scheieber Sándor Alapítvány támogatásával készült.

Megjelent: Egység Magazin 1. évfolyam 6. szám – 2014. július 25.