Lubavicsi Széderek Pesten


A két lubavicsi szédernek, amelyeket idén az Erzsébet szálló különtermében tartottak, egy nagy tanulsága van: jövőre sokkal nagyobb befogadóképességű teremre lesz szükség. Sok jelentkező nem jutott helyhez, s ez elhomályosította a széderek sikere fölött érzett örömét. A szédereket Baruch Oberlander rabbi, a lubavicsi kirendeltség vezetője és Naftali Kraus tartotta; a vacsorát Bát-Shevá Oberlander és Bátjá Kraus főzte.

“Jeruzsálem díj” Dávid Moskovitsnak

Ijjár 28-án “Jeruzsálem Napján”, Chaim Herzog izraeli államelnök kiosztja a hagyományos “Jeruzsálem díjat”, amit olyan zsidó közéleti személyiségek kapnak, akik kitüntek a zsidó nevelés területén végzett munkájukkal. Az idén a díjazottak között találjuk Dávid Moskovitsot, az Alapítványi Mászoret Ávot iskola egyik kezdeményezőjét és mentorát. A díjat a Szochnut vallásos nevelési és kulturális — Tárbut Toránit — osztályának kezdeményezésére osztják ki.

Négyen a Biblia-versenyen

Négy magyar ajkú zsidó fiatal vett részt az Izraelban, a Függetlenségi Napon tartott zsidó ifjúsági Biblia-versenyen. Surányi Ágnes, Kricsfalusi Márta, Várnai Zsuzsa (Komárom) és Wichs Dávid (Prága) a körülményekhez képest szép eredményeket értek el. Az utóbbi három versenyző a Wesselényi utcai alapítványi iskola tanulója. Az iskola egyik izraeli tanítója, Weinberger Mose készítette fel őket a versenyre.

Ötven kislány New Yorkban

A Reichman-féle alapítványi iskola ötven lány növendéke New Yorkban töltötte a peszáchi ünnepeket. A lányok zsidó családoknál vendégeskedtek, akik repülőjegyüket is fedezték. Más csoportokat Angliába és Belgiumba hívtak meg. A diáklányok mély élményekkel tértek haza Peszách után.

Megjelent: Egység Magazin 1. évfolyam 5. szám – 2014. július 23.