BUDAPESTEN ELŐSZÖR

Óriási érdeklődés kísérte Chánuká hatodik estéjén, december 16-án a Wesselényi utcai mártíremlékmű mellett rendezett nyilvános gyertyagyújtást. Az utca felé nyitott emlékkertben a budapesti Bét Chábád, a Magyarországi Cionista Szövetség és a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége által közösen rendezett ünnepségen a közel háromméteres chánukiá lángjait Slomo Marom nagykövet, Zoltai Gusztáv, Engländer Tibor, Eliezer Even, Mose Jahoda és Bakos Lajos gyújtották meg. vissza

DR. SCHÖNER ALFRÉD ORSZÁGOS FŐRABBI

családjával alijázási szándékkal Izraelbe utazott. Utódja – ideiglenesen – Landeszman György (Jósuá) főrabbi, aki eddig a magyarországi rabbinátus szóvivője, a Bethlen téri templom rabbija volt.

ESŐHOZÓ IMA

Izraelben a hosszas szárazság után – amelynek során a rabbinátus nyilvános könyörgést tartott a jeruzsálemi Siratófalnál – országos esőzés volt: a Kineret-tó szintje jelentősen megemelkedett. Az eső érdekében a cfáti kabbalisták is bevetették tudományukat.

TÉLI TÁBOR PÉCSETT

1990 utolsó napjaiban Pécsett rendezte meg hagyományos téli táborozását a Bethlen Téri Oneg Sábbát Klub. A klub évek óta tart téli és nyári táborozás formájában cionista szemináriumokat, amelyeken nem csak klubtagok vehetnek részt.

Mikor született?

A zsidók életének nevezetes dátumait – a születés, a házasságkötés, a gyermekek születésének idejét – a zsidó időszámítás szerint szokás megünnepelni. Akarja tudni, mikor született a zsidó naptár szerint? Írjon egy levelezőlapot az Egység szerkesztőségének, közölje a polgári időszámítás szerinti születési évét, hónapját és napját, valamint hogy a nappali vagy az esti órákban jött-e a világra! Postafordultával közöljük a zsidó naptár szerinti születésnapjának dátumát!

Megjelent: Egység Magazin 1. évfolyam 3. szám – 2014. július 23.