A volt thesszaloniki főrabbi nem bizakodó, mert mind az antiszemitizmus, mind az asszimiláció egyre erősebb az országban.

Mordechai Frizis, a görögországi Thesszaloniki leköszönt főrabbija elmondta, hogy az elmúlt hónapban négy zsidóellenes incidens történt az országban, melyre ismét lecsapott a koronajárvány és a teljes lezárás felé tart.

“A thesszaloniki és az egész görög zsidó közösség hasonlóan éli meg ezt a helyzetet, mint a többségi társadalom tagjai. Betartják az előírásokat és a javaslatokat. Még az őszi nagyünnepek alatt is zárva volt Athén és Thesszaloniki összes zsinagógája” – mondta.

Miután ismét lezárták a repülőtereket, sok izraeli turista ragadt az országban, nekik a közösség nyújt segítséget. “Az első lezárás alkalmával is hasonló problémák merültek fel, de végül sikerült megoldást találnunk. Izrael és Görögország között jó kapcsolat áll fent. A hitközség mellett a Chábád is sokat segített”.

Frizis rabbi beszámolt arról is, hogy milyen vallásos zsidóként élni napjaink Görögországában. “A helyzet nem könnyű, mert a hitközségek tagjai általában nem igazán vallásosak. Nehéz minjenben imádkozni, megtartani a kóserságot és a szombatot. Emellett az antiszemitizmus is erős, tehát nem a legkönnyebb dolog zsidóként élni Görögországban.”

A zsidóellenes incidensek kapcsán a következőt mondta a rabbi:

” Görögországban nagyon erős a zsidóellenesség. Sok vandál támadás éri a holokauszt-emlékműveket és a temetőket. Csak az elmúlt hónapban négy antiszemita incidens történt az országban. Zsidó szimbólumokat gyaláztak meg. Szerencsére fizikai támadás még nem ért zsidókat, elsősorban azért, mert a zsidók nem mutatják a külvilág felé, hogy hová tartoznak. A koronajárvány is hozzájárult az antiszemitizmus erősödéséhez, nemcsak itt, hanem az egész világon. Sok összeesküvés-elmélet kering ezzel kapcsolatban. Vannak, aki meg vannak győződve róla, hogy a zsidók műve az egész, hogy átvegyék a hatalmat a világ felett. Ezzel együtt az utóbbi időben sokat javult Izrael megítélése és szorosabbá vált az izraeli-görög együttműködés is, mert feszülté vált a kapcsolat Törökországgal. Emiatt megnőtt a szimpátia Izrael és a zsidókat irányában is.”

Frizis rabbi meglehetősen borúlátóan ítéli meg a görög zsidóság jövőjét, és ezt nem csupán a fentebb felsorolt indokokkal magyarázza.

“Jelenleg mintegy ötezer zsidó él Görögországban. A közösség jövője bizonytalan. Az asszimiláció nagy mértékű, tulajdonképpen ez vált a normává a közösség tagjai között. Minden évben több zsidó hal meg, mint amennyi születik. A vegyesházasságok aránya olyan magas, hogy legfeljebb ötven évet jósolok még a görögországi zsidóságnak”.

zsido.com

Forrás: Arutz7