Az egyik legismertebb vallási jelkép a hívő zsidók ajtófélfáin található kis doboz, a mezuzá. A héber szó egyszerűen ajtófélfát jelent, mert a mózesi törvény már ősi időben elrendelte: „írjátok azokat házad és kapuid ajtófélfáira!” Éppen ezért a dobozban található kis pergamenlapon (héberül kláf) a legfőbb zsidó imádság, a Halljad, Izrael! első két szakaszát találjuk, kézzel írt, kalligrafikus héber betűkkel. A mezuzát csak képzett szófer, tóramásoló szakember írhatja, és időről időre ellenőrizni kell a kóserságát, vagyis azt, hogy nem sérült-e meg, nem mosódtak-e el rajta a betűk stb.

Mózes ötödik könyvében (6:9.; 11:20.) olvassuk a mezuzá parancsát: „És írd őket házad ajtófélfáira és kapuidra!” A Tóra azt is leírja, miért: ezt a parancsot azért kell betartani, „hogy hosszú ideig éljetek, ti és gyermekeitek…”. Ezért tartja úgy a hagyomány, hogy a mezuzá az ajtófélfán olyan, mint egy őr, aki semmiféle rosszat nem enged be a helyiségbe.

Gyakran megtörtént, hogy az emberek áldást kértek a Rebbétől, és ő azt válaszolta: nézzék meg, van-e minden ajtófélfán me­zuzá és kóserek-e. A Rebbe ezt így magyarázta: a Tóra szerint a mezuzá őr, ha pedig az őrrel baj van, akkor nincs, aki vissza­tartsa a rosszat, a betegséget. Gya­korta kiderült, hogy vagy hiányzott egy-egy „ajtónálló” vagy megsérült a tokban találha­tó tekercs. A Rebbe a mezuzá tórai parancsolatát a valóságba ültette át azzal, hogy meghirdette mezuzá-kampányát, ezzel segített az embereknek teljesíteni ezt a fontos micvát.

Az EJA (European Jewish Association) 2021-ben Magyarországon több helyszínen (így például Budapesten és Debrecenben) ösztöndíjas tanulásokat szervez 18-39 éves fiataloknak. A tanulási program része, hogy minden résztvevő ingyen mezuzát kap az ajtófélfájára. Ez adta az ötletet a programban oktatóként részt vevő Stell Izsák újbudai rabbinak, hogy kezdeményezze: az EMIH csatlakozzon a kampányhoz és annyi zsidó embernek juttassanak el mezuzát, ahányan csak kérik. Így lett a lubavicsi Rebbe által évtizedekkel ezelőtt kezdeményezett program magyarországi koordinátora Stell Izsák rabbi, aki kérdésünkre elmondta, hogy jelenleg is dolgoznak a kampány technikai megvalósításán. „Az indíttatás alapvetően az, hogy a mezuzá védi az ember életét, amikor elmegy otthonról vagy oda megérkezik, ezért fontos, hogy minden zsidó otthon ajtajánál legyen egy. Így, aki jelentkezik mezuzáért, megkérheti a hozzá legközelebb eső zsinagóga rabbiját, hogy helyezze fel az ajtó fölé a mezuzát.”

Erre Budapesten kívül Szentendrén, Debrecenben és Miskolcon is kínál lehetőséget az EMIH.