Faith Aser a közelmúltban több látványos akcióval rázta fel a közösséget. Az extrém szukkoti sátorépítés után most egy mezuza kommandót indított.

„Kaptam egy fülest, hogy egy mecénás testvérpár érkezik Európába, akiknek a Rebbe azt a küldetést adta, hogy mezuzákat adományozzanak olyanoknak, akiknek még „szűz” az ajtófélfája.” – kezdi a történetet Aser – „Felhívtam őket, hogy ki ne hagyják Magyarországot az akcióból.”

Ezzel a telefonhívással kezdődött az a háromnapos kampány, amelynek során Aser és a Ledayow fivérek 30 családhoz jutottak el, és összesen 160 mezuzát helyeztek el zsidó otthonok ajtófélfáin. „Azt a célt tűztük ki, hogy minél több olyan helyre jussunk el, ahol nincs mezuza, és ez sikerült is. A lakásokban nem csak egy-két ajtóra tettünk mezuzát, hanem mindenhova, ahova a halacha előírja. Az egy lakásban feltett legtöbb mezuza kerek egy tucat volt.”

mezuze

Telefonon és a facebookon terjedt a hír, és az emberek mind nagy örömmel fogadták a felajánlást. Aser számára a legnagyobb örömöt az jelentette, hogy egyetlen család sem zárkózott el attól, hogy a mezuza a bejárati ajtajukra is felkerüljön kívülre. „Tartottam tőle, hogy esetleg lesznek, akik majd visszakoznak, de nem így lett. Szerintem nagyon fontos dolog, hogy az emberek felvállalják ezt.”

mezuze1

Volt olyan otthon, ahol már akadt egy-két mezuza, ezeket az egyik testvér, aki szofér (hivatásos tóramásoló), gyorsan ellenőrizte, hogy nincs-e valami súlyos hibája. „A mezuzáról azt kell tudni, hogy kósernek kell lennie, minden betűnek a helyén kell lennie, teljesen épen. Sok helyen nem volt kóser a már meglevő mezuza, sőt, legnagyobb megdöbbenésünkre, volt ahol zsírpapírra filccel írt tekercs volt a tokban. Ezeket természetesen kicseréltük új, kóser darabokra.”

A mezuza, a zsidó otthonok őrzője, egy pergamentekercs, amire a Smá Jizsráél ima első két verse van írva. A tekercset csak erre képzett tóramásoló írhatja meg, és a zsidó lakások helyiségeinek ajtófélfájára rögzítik egy tokban. A mezuzák ára elég változó, az akcióban felszereltek egyenként nagyjából 30-35 dollárba kerülnek. A két fivér világszerte gyűjt küldetésükhöz adományokat, amikből mezuzákat, tfilineket és ciceszeket vásárolnak és osztanak szét.

mezuze3

Szinte Budapest minden kerületébe eljutottak a mostani akció során, amit remélhetőleg mihamarabb még több, vidéki városokra is kiterjesztett kampány követ majd. „Volt egy érdekes történet, a IX. kerületben kerestünk egy címet, de nem emlékeztem pontosan az emeletre. A harmadikon szálltunk ki a liftből, és egyből találunk egy ajtót mezuzával. Vártunk, de sehol senki nem volt látható. Felhívtam a hölgyet, és kiderült rossz helyen álltunk, ők az ötödiken laknak. Így derült ki, hogy egy másik zsidó család is lakik a házban.

Aser szerint a kampány időzítése az isteni gondviselés műve: „Azért is örültem, hogy hanuka előtt lehet az akció, mert a halacha szerint a hanukiát a mezuzával szemben, tehát az ajtó bal oldalán kell elhelyezni, hogy a két micva „között” menjünk el. Ha nincs mezuza, akkor a jobb oldalra kerül. Így viszont azok, akik most kaptak mezuzát a legkülönlegesebb módon tudják már megtartani a gyújtást.”

A kampány zárásaként tanulást rendeztek Aser otthonában, ahol a Ledayow rabbi érdekes, mezuzákkal kapcsolatos történeteket is meséltek.

Ledayow rabbi egy személyes történetet idézett fel, amikor egyik tanulótársának, egy francia rabbinak a gyermeke súlyosan megbetegedett. A kisfiú egyre rosszabb állapotban volt, a szülők a Rebbének írtak levelet, aki azt kérte: ellenőrizzék a mezuzákat. A kihívott szofér nem talált hibát, ám Ledayow rabbi ragaszkodott hozzá, hogy maga is megnézze a tekercset. Ekkor vette észre, hogy az „orr” szó kétszer van véletlenül leírva a szövegben. A hibát javították, és a kisfiú, akit már orrszondán keresztül tudtak csak táplálni, hamarosan felépült: ma már maga is édesapa, és rabbi. Egy másik felidézett esetben egy farfekvéses magzat családjánál ellenőrizte a mezuzát. Kiderült, az egyik tekercs fordítva volt behelyezve, mikor orvosolták a hibát, a baba a helyes irányba fordult a méhben.

mezuze4

„A mezuza sok dologra hatással van, egy jó szgula” – idézi fel Aser az elhangzottakat. „A jesivákban mindig van olyan bócher, aki nehezen kel fel reggel. A rabbik nekik szokták félig viccesen mondani, hogy nézessék szóferrel a mezuzát, hogy nincs-e a Smá Jiszráélben szereplő „amikor felkelsz” kifejezés elmosódva a tekercsen.”

Megszakítás