A gyermekeket érő balesetek közül a vízbe fulladás okozza a legtöbb halálesetet. A tragédiák többsége családi házak úszómedencéiben történik, szülői felügyelet mellett. Egy izraeli cég erre a problémára kínál megoldást. Termékük kamerákkal pásztázza a víz felszínét, valamint a medence alját és a vízben észlelt mozgásokból következtet a veszélyes helyzetek kialakulására – írja a NoCamels.

A bajba került, öt évesnél fiatalabb gyermekek általában nem kiabálnak, fröcskölnek vagy kapálódznak, mielőtt elmerülnének a vízben. Egyszerűen a medence aljára süllyednek. A Mylo-nak nevezett virtuális úszómester azonban gépi tanulás segítségével, felvételek millióit elemezve azonosítani tudja a merüléshez vezető viselkedést és magát a merülést is. Ilyen esetben azonnal üzenetet küld egy megadott telefonszámra és akkor is jelez, ha egy olyan gyerek lép a medencébe, aki nem kapott erre szülői engedélyt. Merülés esetén riasztó hangüzenet szólal meg a medencét figyelő készülékből, az okostelefonos applikációból és a házban elhelyezett hangszóróból is.

„Ez egy rendkívül fontos fejlesztés, mert a vízbe fulladt 14 éven aluli gyermekek 88 százaléka elvileg felnőttek felügyelte alatt állt és mások is voltak velük a medencében. Mindenki azt gondolja, hogy ezek a balesetek akkor történnek, amikor a gyermek egyedül van a vízben, de ez nem igaz. Ezért van szükség a Mylóra”

– mondta Sadi Bisarat, a Coral Smart Pool startup cég vezetője.

A céget 2017-ben alapították, egy Szávjonban történt tragédia után, melyben két tizenegy éves lány, Korál Seri és Or Kohén vesztette életét.

A kis méretű, szűrőre emlékeztető Mylót a medence szélén kell elhelyezni és csatlakoztatni az elektromos hálózathoz. A szoftver a kamerák által rögzített felvételeket elemezve folyamatosan tanul. Míg a fizikai védelmet nyújtó eszközök, mint a kerítés, a medencetakaró és egyebek hatástalanok, miután valaki belépett a medencébe, a Mylo éppen ekkor kezdi meg működését. A Mylo agya magában a készülékben található, nem pedig egy távoli számítógépben, ezért akkor is működik, ha megszakad az internetkapcsolat. Emellett a kamerák által készített felvételek is a készülékben maradnak, ezért nem lehet visszaélni velük. Ha valaki nem használja a telefonos applikációt, a Mylo egy teljesen zárt, internettől független rendszerként működik.

A házi medencékre optimalizált változat áprilisban kerül a piacra, ára 1500 dollár (600 ezer Ft) lesz.

Fotó: Bekah Russom on Unsplash