Mai mesénk a híres Báál Sém Tovról, Jiszráel ben Eliézer rabbiról szól, akinek bölcsessége és különleges csodatettei messze földön ismertek voltak. A Báál Sém Tov nagyon szerette a természetet: gyakran sétált egyedül vagy kedves tanítványaival együtt az erdőben, a szántóföldeken vagy a patak partján, hogy együtt csodálják az Örökkévaló csodákkal teli világát.

Egyszer, egy arrafelé szokatlanul meleg napon a Báál Sém Tov éppen a tanítványaival sétálgatott az erdő szélén húzódó, napsütötte szekérúton. Az erdő lassan őszbe csavarodott: a fák levelei megszínesedtek és a zöldbe mind több narancs, vörös, sárga és barna szín vegyült. A talajt friss avar borította, és ahogy a Báál Sém Tov tanítványai gyűrűjében haladt az úton, a felvert avar kellemes illatot árasztott. A mester beszélt a teremtés csodáiról, a fákról, a bokrokról és az állatokról, és arról, hogy mindez Isten nagyságát dicséri. A tanítványok áhítattal hallgatták.

A rebbe egyszer csak lehajolt és egy falevélre mutatott, mely éppen akkor hullott alá a tölgyfáról, ami alatt elsétáltak, és így szólt: „Látjátok, kedves tanítványaim. Milyen csodálatosak Isten művei! Minden, ami a világban történik, Isten akaratára történik. Még ez az egyszerű falevél is éppen most és éppen itt hullott le.” A tanítványok nem tudták, mire céloz mesterük, erre a Báál Sém Tov megkérte az egyiküket, hogy emelje fel a levelet. Hogy, hogy nem, a falevél alatt egy aprócska hernyó feküdt, melyet teljesen eltikkasztott a szokatlan meleg, ám a lehulló falevél kellemes árnyékot biztosított neki és megvédte a nap sugaraitól.

A világon mindent, még a legkisebb dolgokat is: a pillangó szárnycsapását, a hullámok rezdülését és a falevelek lehullását is, mindent, de mindent Isten akarata irányítja. A világban semmi sem történik véletlenül, mindennek ideje és célja van. Még a legkisebb falevélnek és az alatta békésen pihenő hernyócskának is.

Megjelent: Egység Magazin 33. évfolyam 170. szám – 2023. október 30.

 

Megszakítás