Az Ukrajnában dúló háború mindannyiunkat sokkolt, ám amint megindult a menekültáradat, segíteni kész em­berek is megjelentek. Van, aki adománnyal, van, aki önkéntes munkával, van, aki tolmácsolással igyekszik könnyebbé tenni azoknak az útját, akik kénytelenek voltak az otthonukat hátrahagyva menekülni.

Az EMIH az első pillanattól kezdve kiveszi részét a segítségben. A CEDEK Szeretetszolgálat által létesített menedékház tíz szobával, minden szükséges dologgal felszerelve várja az érkezőket. Mint Szilágyi Nórától megtudtuk, egyelőre többségében olyanok érkeznek, akik csak átmenetileg vannak Magyarországon: egy kis pihenés, felfrissülés után továbbutaznak.

A Mazsök vezetője, Szabó György is belevetette magát a segítség szervezésébe. A feladatok sokrétűek. Van, hogy az odesszai árvaházból menekülő gyerekeknek szervez ételt, van, hogy útközben elakadt menekülőket szállít. Külön felelősség hárul az EMIH kelet-magyarországi központjaira, elsősorban a miskolci közösségre, ahol a Fuchs házaspár szervezi az adományok gyűjtését és szétosztását.

Azonban nem csak azok szorulnak segítségre, akik már átjutottak a határon, így március 7-én két tonna kóser élelmiszert vitt az EMIH küldöttsége Ungvárra. A kárpátaljai város jelenleg az egyik legnagyobb zsidó központ: itt gyűlnek össze sokan azok közül, akik nem akarják elhagyni Ukrajnát, de biztonságos távolba akarnak kerülni a harcoktól. Az EMIH segélyszállítmányában a Semes pékségből érkezett kenyéren és a csengelei kóser vágóhídról származó húson, valamint különböző tejtermékeken kívül édességek is helyet kaptak.

 

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 27. szám – 2022. március 10.