A kupolás zsinagóga kulturális központként és zsidó közösségi térként jelentős felújításon fog átesni, az építési munkálatok idén ősszel kezdődnek, és 2022 októberében fejeződnek be – közölte az épületet tulajdonosa, a trencséni zsidó hitközség.  

A finanszírozásba beszállt a szlovák állam és az Európai Gazdasági Térség alapja is, előbbi 134 ezer euróval, utóbbi több mint 763 ezerrel – derült ki a zsidó hitközség elnökének nyilatkozatából. A közlemény szerint azonban a teljes helyreállításhoz további 1 millió euróra lesz szükség, ezért a zsidó közösség és Trencsén önkormányzata további forrásokat keres – írja a jewish-heritage-europe.eu.

A nemzeti kulturális műemlékként nyilvántartott zsinagógát 1913-ban építették egy XVIII. századi fa zsinagóga helyére. A trencséni Scheibner Richárd és munkatársa, Pál Hugó által tervezett épület a bizánci és a szecessziós stílusokat ötvözi a modern vasbeton kupolaszerkezettel. A trencséni zsinagóga a korai modernista irányzatok szép példája, amelyek a díszítés csökkentésére törekedtek, miközben megőrizték a monumentális klasszikus formákat. A fő imateremben megmaradtak.

A zsinagóga súlyosan megrongálódott a második világháború alatt, majd a kommunista időszakbantovább romlott az állapota, raktárként használták. A ’70-es, ’80-as években újjáépítették, hogy művészeti központként használják, de a belső díszítés nagy része megsemmisült. A trencséni zsinagóga felújításajelenleg a szlovákiai zsidó közösség egyik legnagyobb projektje.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu