Két ember azt állítja, hogy megtalálták a nácik egyik rejtélyes vonatát, amiről az a hír járta, hogy nyomtalanul eltűnt, miközben az előrenyomuló szovjet csapatok elől menekítette értékes rakományát.

A Lengyelország délnyugati részén található Walbrzych-i járás hatóságait már megkereste egy ügyvédi iroda, amelyik egy lengyel és egy német ügyfelet képvisel. A páros a kincses vonat értékének 10 százalékát kéri jutalmul. Marika Tokarska a járás egyik hivatalnoka a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy ügyvédek, a hadsereg, a rendőrség, és a tűzoltóság is be lett vonva az ügybe. A környéken még nem voltak komoly feltárások korábban, nem lehet tudni, hogy mit találnak – tette hozzá az illetékes.

A vonatnak 1945-ben veszett nyoma, állítólag a nácik zsákmányával megpakolva indult el a németek által Breslaunak hívott Wroclawból, Szilézia egyik legfontosabb városából. A szerelvény, a korabeli beszámolók szerint, páncélozott volt és a Wehrmacht felügyelete alatt állt – olvasható a forward.com-on.

A városi folklór szerint a 150 méter hosszú szerelvény Ksiaz várának közelében berobogott egy alagútba és soha többet nem bukkant fel, eltűnt a hegy gyomrában. Az alagutat ráadásul később lezárták és még a helye is feledésbe merült. Egy helyi rádió információi szerint a szellemvonat fegyvereket, ipari berendezéseket, drágaköveteket és más kincseket vitt. Marika Tokarska azonban felhívta a figyelmet arra, hogy semmilyen hivatalos részlet nem ismert, sem a rakománnyal, sem az esetleges rejtekhellyel kapcsolatban. Egyesek szerint a vonat nem is létezett, ez csak egy legenda. Kincskeresők már korábban is kutattak utána, de – eddig legalább is – nem találtak semmit. Az tény, hogy a nácik a visszavonulás közben sok vonatot indítottak Berlinbe az Európában összerabolt zsákmánnyal.

Az egyik legismertebb ilyen szerelvényt sajnos éppen Budapestről indították el. Ezt hívják a történelemkönyvek „Aranyvonatnak”. A nácik egy 24 vagonból álló szerelvényt állítottak össze a magyar zsidó családok elrabolt vagyonával, mai értéken számolva csaknem 200 millió euró értékben.

Munkatársunktól

Kép: Wikipedia