Az archívum átfésülését a Leir Alapítvány nemrégiben kiadott ösztöndíja tette lehetővé.

A huszadik századi zsidó élet egyik legmeghatározóbb alakja, Menachem Mendel Schneerson rabbi és menyasszonya, Chaya Mushka Schneerson, a hatodik rebbe, Joszef Jicchák Schneerson rabbi lányának esküvőjére 1928-ban került sor.

A jeles eseményre többféle meghívó készült. A jeruzsálemi Izraeli Nemzeti Könyvtárban most felfedezett példány egy unokatestvér, Lévi Jicchák Schneerson hagyatékához tartozott. Ő fiatalon költözött az akkori brit mandátum területére, Palesztinába, és így olyan meghívót kapott, mely azoknak szólt, akik nem tudtak ténylegesen jelen lenni a házasságkötési ceremónián, ám arra kérték, hogy a távolból ünnepeljen velük.

Az esküvőre kiszlév hónap 14-én került sor Varsóban. A vőlegény abban az időben a Berlini Egyetem diákja volt, a menyasszony pedig szülei átmeneti rigai otthonában élt, Lettországban. Varsóra, mint helyszínre részben annak központi elhelyezkedése, részben pedig amiatt esett a választás, mert akkor nem volt szovjet uralom alatt. A szovjet hatóságok azonban nem engedélyezték a vőlegény szüleiknek, hogy lakóhelyükről, az ukrajnai Jekatyerinoszlávból Varsóba utazzanak. Így ők is a távolból, otthonukban ünnepeltek több száz vendég részvételével. A lengyel fővárosban tartott eseményen több ezer vendég vett részt. Az esküvőt megelőző napon hászidok százai érkeztek Litvániából, Oroszországból és egész Lengyelország területéről Varsóba. A nagy érdeklődésre számot tartó házasságkötés alkalmából akkora tömeg gyűlt össze a Tomchéj Tmimim jesiva épületében, hogy sokan már csak az udvaron tudtak csatlakozni az ünneplőkhöz.

Az esküvő időszaka egyébként igencsak nagy bizonytalanságot jelentett a Chábád számára. Joszef Jicchák rabbi, a menyasszony apja, vagyis a hatodik rebbe nem egészen egy évvel korábban szabadult egy szovjet börtönből, és átmenetileg a lettországi Rigában élt, mielőtt eldöntötte volna, hol állítja fel új központját. A Varsóban kötött esküvő egy új korszak ígéretét hordozta magában a Chábád hászidizmus számára – a hatodik rebbe vejéből 23 ével később a hetedik Rebbe lett.

„Ebben a korai időpontban egyáltalán nem volt olyan biztos, hogy Menachem Mendel rabbi végül követi apósát a lubavicsi rebbe tisztségében”- mondta dr. Cvi Lesem rabbi, aki az Izraeli Nemzeti Könyvtárban vezeti a kabala és a hászidizmus kutatásának Gersom Sólemről elnevezett gyűjteményét. – „Visszatekintve azt látjuk, hogy nemcsak a lubavicsi hászidizmus rebbéje lett, de kétségtelenül ő lett a világ leghíresebb hászid, sőt, zsidó alakja.”

A most felbukkant esküvői meghívó tulajdonosa, Lévi Jicchák szintén Oroszországban született. Palesztinába költözése után a szentföldi török uralom megszűnéséért küzdő,  földalatti zsidó mozgalom, a Nili tagja lett, és az első világháború során összekötőként szolgált a Nili és a brit hírszerzés között. A háború után a mai Izrael, Jordánia és Szíria területén végzett megfigyeléseket és tett jelentéseket az arabokkal való összeütközésekről. Verseket írt, többnyire orosz nyelven, és két könyvet is kiadott, melyek közül az egyik a Niliben töltött éveiről szóló önéletrajz, a másik pedig az észak-izraeli Hadera városának korai történelme.

 

zsido.com

 

Forrás: JPost

 

 

Megszakítás