A sérülés ellátása közben fedezték fel az orvosok a daganatot, amit így időben tudtak eltávolítani. A teljes gyógyulást házasság követte.

Azt mondják bölcseink: hákol letová – minden, amit az Örökkévaló tesz, jó cél érdekében történik.

Nem mindig tudjuk, mi az a nagyobb cél, emberi értelmünk nem mindig képes felfogni, mi lehet a magyarázata egy-egy, a mi számunkra rossznak tűnő eseménynek, tragikus történésnek. Néha azonban egészen világosan látjuk, hogy akár egy-egy kisebb, bosszantó eset, mint például, hogy valaki lekési a később felrobbantott buszt, vagy akár egy szörnyű támadás is életet menthet.

Ez történt az alábbi eseménysorozat főszereplőjével is.

Sira Szábág 2018 decemberében sérült meg egy arab terrorista által elkövetett merényletben a Jeruzsálemtől északra fekvő kistelepülés, Givát Ászáf mellett. A fegyveres merényletben két katona veszítette életét. Sirát is több lövés érte az alhasán, valamint a combján, és kritikus állapotban szállították a jeruzsálemi Sááréj Cedek kórházba. Mint az beérkezését követő vizsgálatok során kiderült: a merénylet megmentette az akkor húsz éves fiatal életét, bár ő akkor úgy gondolta: minden véget ért.

„Nagyon hangos robbanásokat hallottam. A támadó nem messze tőlem állt, a katonák közöttünk voltak. Először azt láttam, hogy a katonák elesnek, ekkor rájöttem, hogy valószínűleg már nem élnek és azt is felfogtam, hogy valószínűleg én sem élem ezt túl. A terrorista a hasamba és a combomba lőtt. A földre zuhantam, biztos voltam benne, hogy meghalok. Elmondtam a Smá Jiszráelt.”

A helyszínre érkező mentősök azonnal kórházba szállították a több sebből vérző lányt. Dr. Nevo Margalit, a kórház idegsebészeti osztályának vezetője a következőképpen emlékezett vissza arra a napra: „Amikor behozták őt a Sááréj Cedekbe, az ilyenkor szokásos protokollnak megfelelően az egész testét megvizsgáltuk. A merényletben elszenvedett sérülésein kívül az agyról készített képalkotó vizsgálat során daganatot vettünk észre… ez komoly problémákat okozhatott volna a későbbiekben, ám sikerült időben észrevennünk.”

A szakembereknek sikerült a daganatot teljes mértékben eltávolítani és Sira – kétszeresen új életet kapva – néhány hónap után elhagyhatta a kórházat. Kitartással és erős akarattal sikerült minden nehézségen felülkerekednie és másfél évvel a megrázó eseménysorozat után férjhez ment. Most pedig, egy évvel az esküvője után örömmel jelentették be, hogy fiúgyermeknek adott életet.