Befejeződött a szlovákiai Trencsénben található csodálatos kupolás zsinagóga teljes körű felújításának első szakasza, amelynek során a helyi zsidó történelemről szóló állandó kiállítást is létrehoztak. Az épületet vallási, valamint kulturális, oktatási és szociális célokra is használják majd – írja a Jewish Heritage Europe.

A több mint 2 millió eurós (770 millió forint) felújítás visszaadta a belső tér csodálatos színeit és díszítéseit. A falakat és a kupolát most a kék élénk árnyalataira festették, a szentély körül és a boltozaton színes festett díszítésekkel.

A nemzeti kulturális műemlékként nyilvántartott felvidéki zsinagógát 1913-ban építették egy XVIII. századi fából készült zsinagóga helyére. A trencséni Richard Scheibner és munkatársa, Hugo Pál által tervezett épület a bizánci és a szecessziós stílusokat ötvözi modern vasbeton kupolaszerkezettel. A korai modernista irányzatok egyik kiváló példája, amely a díszítés mérséklésére törekedett a monumentális klasszikus formák megőrzése mellett.

A zsinagóga súlyosan megrongálódott a második világháború alatt, majd a háború utáni kommunista rendszerben tovább romlott az állapota, raktárként használták. Az 1970-es és 1980-as években újjáépítették, hogy művészeti központként használják, de úgy, hogy a belső díszítés nagy részét elpusztították.

„Az eredeti díszítésről csak annyit tudtunk, amennyit egy régi festmény megőrzött. Volt egy fekete-fehér fényképünk is Budapestről, de akkoriban a díszítést már átfestették”

– mondta a zsinagóga honlapján Olga Hodálová, a trencséni zsidó hitközség elnöke.

A belső tér befejezését célzó, közel 1 millió euróra becsült költségű restaurálás második szakasza várhatóan akkor kezdődik meg, amikor a 2026-ban Trencsén Európa Kulturális Fővárosa lesz. Ez magában foglalja az ablakok, ajtók, a női galéria, a fapadló, az ólomüvegek és a lépcsőházak restaurálását. Az épület külső felújítására eddig nem került sor. A jövőbeli tervek között szerepel az északi fal, a tető és a homlokzat felújítása.

 

Megszakítás