Az ország zsidó közösségének nyomására és a nemzetközi felháborodás nyomán a parlament visszavonta azt a törvénymódosítást, ami megnehezítette volna, hogy az egykor elűzött zsidók leszármazottai állampolgárságot kapjanak.

2015-óta kaphatnak portugál állampolgárságot azon szefárd zsidók utódai, akiket a mai Spanyolország és Portugália területéről kényszerített menekülésre az inkvizíció. Elsősorban Törökországból és Izraelből érkeztek jelentkezők, 20 ezren meg is kapták a portugál útlevelet – derül ki a jpost.com összefoglalójából.

A kormányon lévő balközép Szocialista Párt egyik képviselője még áprilisban azt javasolta, hogy szigorítsanak az előírásokon. Kétéves előzetes tartózkodási időhöz kötötte volna például az állampolgárságot, ezt viszonylag hamar „meglévő kapcsolatokra” enyhítették. Az indok az volt, hogy sokan visszaélnek azzal, hogy túl könnyen juthatnak így uniós útlevélhez. Az igénylés feltételei között felmerült a munkahely meglétének előírása meghatározott időszakra és az ingatlantulajdon. Mindez természetesen alaposan leszűkítette volna a jelentkezők körét.

A lisszaboni zsidó közösség a módosítások visszavonását követelte, szerintük elég a portugál nyelv alapszintű ismerete a jelentkezőknél. Az ezt követő parlamenti vitában nem született a pártok között megállapodás, ezért visszavonták a módosítókat. A zsidó szervezetek sem tagadják, hogy vannak, akik visszaélnek ezzel a lehetőséggel, de szerintük a kormánynak ezt más eszközökkel kell szűrnie, az alapvető elven nem szabad változtatni.

zsido.com

Kép: jpost.com