A belga pénzügyminisztérium közölte, hogy több ezer holland holokauszt túlélőt mentesít a büntetés alól, amiért nem jelentették be a Hollandiából származó speciális juttatásukat.

Belgium flamand részének vezető pártja az Új Flamand Szövetség kezdeményezte a jogszabály módosítását, ami lehetővé teszi, hogy ne rójanak ki tetemes büntetést adóelkerülés miatt a túlélőkre. A szankciókat tavaly hozták, azoknak kellett volna fizetniük, akik az úgynevezett WUV-járadékot kapják. A belga adóhatóság azt követelte az idős emberektől, hogy 2013-ig visszamenőleg fizessék be a pénzt, azután amit kaptak – olvasható az israelnationalnews.com cikkében.

Hans Knoop Belgiumban élő ismert zsidó újságíró kezdett lobbizni a kormánynál az ügyben, hiszen több ezer eurót kellett volna kifizetniük az érintetteknek. Az egyik holland túlélő, aki a ’80-as évek óta élt Belgiumban, azt nyilatkozta: nem volt tudomása arról, hogy bejelentési kötelezettsége van, hiszen a belga különleges nyugdíjban részesülők mentesülnek az adófizetés alól.

Kép: israelnationalnews.com