Bazi nagy koreai-zsidó lagzi.

Bár azt gondolhatnánk, hogy egy tradicionális zsidó esküvő megszervezése Dél-Koreában szinte lehetetlen feladat, a helyi lubavicsi küldöttek, Osher Litzman rabbi és felesége Mussy nem hátrált meg a kihívások előtt és olyan chászenét szerveztek Rachel és Jeff Czerniaknak, amely megállta volna a helyét bármely nagy zsidó közösségben is.

A 2008 óta Szöulban szolgáló Litzman házaspár szerint ez volt az első zsidó esküvő a néhány száz zsidónak otthont adó délkelet-ázsiai országban.

A Czerniak házaspár mindkét tagja angoloktatással foglalkozik. Mindketten Dublinban nőttek fel, már középiskolás koruk óta ismerik egymást. “Nagyon nehéz elhagynunk az országot, akárcsak néhány napra is. A koreai gyerekek igen keményen tanulnak, az oktatási intézmények szinte egész évben működnek. Úgy időzítettük az esküvőt, hogy egybeessen egy három napos állami ünneppel, így ki tudtunk venni egy egész hétnyi szabadságot.” – mondta Rachel.

qltr9797992-1-525x394

Az ifjú pár Litzmanéknál tanult a zsidó hagyományokról az esküvő előtt. “Még sokat kell tanulnunk” – mondta Jeff, aki nem vallásos családból származik. “Itt a Chábád közösséghez tartozunk, ahol csodálatos embereket ismertünk meg és a zsidó tradíciókat is egészen új fényben látjuk” – tette hozzá. A Tóra előírásai alapján az esküvő előtti este a menyasszonynak meg kell merülnie a mikvében, azaz a rituális fürdőben. Mivel Szöulban nincs mikve – bár a tervek már készülnek -, a rebecen a Sárga-tenger egyik elhagyatott partszakaszára ment el Rachellel, hogy megmerülhessen. “Meleg, párás idő volt, a víz pedig kellemes. Igazán jó kezdés volt” – mondta Rachel.

A pár eredetileg azt tervezte, hogy a Chábád központban megtartott szertartás után egy másik helyszínen folytatják az ünneplést, de Litzman rabbi vállalta, hogy helyben biztosítja a kóser vendéglátás megszervezését.

A konyhát a rebecen felügyelte, aki már járatos a hatalmas adagok elkészítésében, hiszen minden szombaton és zsidó ünnepen száz vendéget fogadnak. Készített egy hatalmas bárcheszt is, mely teljesen kitöltötte a sütőt. A kóser húst az Egyesült Államokból rendelték. A többi hozzávalót a rabbi házaspár sokat utazó ismerősei hozták, illetve a néhány, kóser konyhát vezető szöuli zsidó is segített. Végül sikerült igazi lakomát felszolgálni: volt frissen sült bárchesz, izraeli humusz, burekász, sült csirke, húsgombóc, sült zöld sütőtök (egy koreai specialitás), szezámmag fagylalt (Litzmanék specialitása) és sütemények. A vendégek között ott voltak a családtagok Írországból, a helyi zsidó közösség tagjai és koreai barátok.

A szertartást a Chábád központ kertjében tartották. A chupát, azaz az esküvői sátrat bambuszrudakból és vászonból készítették. A házassági szerződést, a ketubát maga a vőlegény díszítette ki művészi érzékét felhasználva. Alkotásában keveredtek az izraeli és koreai stíluselemek. A zenét a helyi zsidó közösség egyik tagja biztosította, aki számos hangszeren játszik.

“Nálunk ez így megy. Bár távol vagyunk a világ többi zsidó közösségétől, egymáshoz nagyon is közeli a viszonyunk és mindenben segítjük egymást, különösen ilyen örömteli események alkalmával” – mondta Litzman rabbi.

Forrás: Crownheights.info