Az EU és az ENSZ által támogatott konzerválási munkálatok befejeződtek a Dnyeszter folyó bal partján fekvő Rascov XVIII. századi zsinagógájának impozáns romjain, amely jelenleg a Moldovától elszakadt, Dnyeszter Menti Köztársaság területén fekszik, amit Oroszországon kívül gyakorlatilag senki nem ismer el. A zsinagóga sorsáról rendszeresen beszámoltunk az elmúlt években.

A rascovi zsinagógának gyakorlatilag csak a falai állnak. Barokk stílusban épült, valószínűleg a XVIII. század közepén, most a térség legfontosabb zsinagógaromja. A falak megmaradt magassága 8 méter körül van, az 1930-as években a szovjet hatóságok rombolták le a tetőzetet és a belső részeket.

 

 

A projekt első szakasza 2021. augusztus 4-én kezdődött: takarítás, a növényzet eltávolítása és a falak konzerválása. Ezek többnyire ideiglenes intézkedések voltak, céljuk az épület védelme volt, amíg a teljes konzerválási és helyreállítási munkálatok megkezdődhetnek.

A további munkálatok az épület további konzerválását és a zsinagóga díszítésének megmaradt kőelemeinek restaurálását foglalták magukban – írja a Jewish Heritage Europe.

Fotó: UNDP