Egy New York-i bíró ideiglenesen leállíttatta egy száz éves brooklyni zsinagóga bontási munkálatait. Az épület helyén hatszintes társasházat akarnak kialakítani.

A kérvényt a Borough Park városnegyedben álló Chevra Anshei Lubavitch zsinagóga 17 tagja nyújtotta be, azt állítva, hogy semmit sem tudtak a tervezett eladásról és átépítésről. Azt is közölték, hogy a zsinagóga működési szabályzata szerint mindössze két vezetőségi tag nem hozhat meg egy ilyen súlyú döntést. Az eladási árat is kifogásolták, mert szerintük a befektetőn kívül senki mástól nem is érkezett árajánlat.

Marsha Steinhardt bírónő kijelentette, hogy „a bontás nem kezdődhet meg, és tilos az épületen bármilyen változtatást végrehajtani”. Határozata október végéig marad érvényben. A Chevra Anshei Lubavitch közösség 1914-ben vásárolta meg az 1906-ben emelt épületet, mely Brooklyn legrégebben működő zsinagógája.

A zsinagógát még júniusban adták el 3.1 millió dollárért egy ingatlanfejlesztő cégnek, mely egy lakóépületet kívánt felépíteni a helyén. A megállapodás szerint a zsinagóga közössége egy egyszeri, 3 millió dolláros befizetéssel megvásárolja az új épület földszintjét és első emeletét, melyet zsinagógaként üzemeltet majd.

A közösség irányító testületének tagjai közül többen nyilatkoztak úgy, hogy csak a szerződéskötés lezárulta után értesítették őket az eladásról. Azt is kifogásolták, hogy az eladási ár jóval a piaci szint alatt maradt, és személyes összefonódást gyanítanak a befektetők és az aláíró vezetőségi tagok között.

Chayim Yankel Waysman, a zsinagóga elnöke az épület romló állapotával és a felújításhoz szükséges saját tőke hiányával magyarázta az eladást. „Alapos mérlegelés után arra a döntésre jutottunk, hogy egy befektetővel kell társulnunk ahhoz, hogy hitelképesek lehessünk. Megvizsgáltuk a lehetőségeinket, és felmértük az épület piaci értékét, ami kulcs lehet a közösség jövőjére nézve.”

Az eladás ellenzői szerint a zsinagóga jó állapotban van, és folyamatosan gondoskodnak a szükséges javításokról. Ezen állításuk igazolására szakértői véleményt is átnyújtottak a bíróságnak. A bontás ellen küzdők szerint a hatvan állandó tag 90%-a ellenzi az eladást. A zsinagóga eszmei értékét növeli, hogy mind a hatodik, mind a hetedik lubavicsi rebbe folyamatos kapcsolatot ápolt a közösséggel, amiről az előző rebbe, Joszef Jicchák Schneerson rabbi által, 1928-ban, Rigában írt levél is tanúskodik, melyet a zsinagóga híveinek címzett.

Forrás: Arutz7