Kulturális központ lesz, ahol biztosítanak helyet az imának és egy holokauszt emlékhelynek is.

Évek óta figyelemmel kísérjük egy hatalmas bulgáriai zsinagóga sorsát, ami közelített ahhoz, hogy végleg az enyészeté legyen, konkrétan az összeomlás előtt áll. A korábbi beszámolók arról szóltak, hogy a felújítási – gyakorlatilag újraépítési – munkálatok 2019-ben megkezdődnek és tavaly érnek véget, persze nem történt semmi.

A teljes projekt költsége nagyjából 5 millió euróra tehető. A bolgár zsidó közösség 2017-ben adta át az épületet az önkormányzatnak. Ahogy arról beszámoltunk 1983-ban egyszer már nekikezdtek a renoválásnak, de a rendszerváltás idején a kivitelezés elakadt. A helyzeten még rontottak is, ugyanis a tetőt ekkor távolították el, így a zsinagóga teljesen védtelen maradt az időjárás viszontagságaival szemben.

Most azonban jó hírek érkeztek. A jewish-heritage-europe.eu cikke szerint hivatalosan is megkezdődött a régóta halogatott felújítás a Duna mellett fekvő történelmi város, Vidin régóta elhagyatott zsinagógájában. Az épületben a vidini születésű zsidó művész, Jules Pascin tiszteletére többcélú kulturális központot alakítanak ki, amely múzeumot, könyvtárat, gyülekezeti termet, parkot, valamint imahelyiségeket és a holokausztról való megemlékezést szolgáló teret foglal magában.

A május 28-i ünnepségen Vidin polgármestere, a városi tanács elnöke, és a munkálatokat végző cég építészmérnöke jelképesen megkezdték a munkálatokat.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu