A csodálatos épületben már a végéhez közeledik a felújítás, az állványokat elkezdték elbontani, így látni az impozáns kupolát és a gazdagon díszített belső teret. Október végére végeznek minden munkával.

Az eklektikus épület Busch Dávid és id. Rimanóczy Kálmán tervei alapján készült el 1878-ban. Az Európai Unió regionális fejlesztési alapja több mint 1,4 millió eurót adott a rekonstrukcióra, további 400 ezer pedig magyarországi regionális fejlesztési pénzekből származik. A projekt ugyanis két jelentős történeti értékkel bíró zsinagógát karolt fel: Romániában a nagyváradit, a határ innenső oldalán pedig a debreceni Kápolnás utcai zsinagógát. Így együtt részévé váltak egy regionális kulturális, turisztikai, vallási és oktatási programnak.

A már felújított debreceni zsinagóga újra vallási célokat szolgál, tavaly szeptemberben készült el. A nagyváradi Cion zsinagógában tavaly februárban kezdték meg a munkákat, a kupola restaurálása volt az egyik legnehezebb feladat. A mór-stílusú mintáknál igyekeztek a legjobban előhozni az eredeti színeket – olvasható jewish-heritage-europe.eu-n.

A Sebes-Körös fölé magasodó zsinagóga, Nagyvárad egyik fontos látványossága, hosszú évekig ált üresen, egyre romló állapotban. Nagyváradon még öt másik zsinagóga található, a két ortodox szintén felújítás alatt, három másik továbbra is magára hagyottan áll.

A közelmúltban számoltunk be arról, hogy uniós támogatással megújulhat a romos losonci zsinagóga is Dél-Szlovákiában. Az 1926-ra elkészült, több mint 35 méter magas kupolájú zsinagóga az egyetlen, ami megmaradt Losoncon a korábbi ötből.

Kép: jewish-heritage-europe.eu