Az elmúlt hetekben ízelítőt adtunk Olvasóinknak Naftali Kraus legújabb könyvéből. A Baal Sem Tov életét bemutató mű immár elkészült, megvásárolható. Címe: A haszidizmus alapítómeterei

Naftali Kraus 1932-ben született Budapesten modern-ortodox családban. 1949-ben menekült el Magyarországról és vándorolt ki a frissen megalakult Izraelbe. Itt a huszti Dusinszky rabbi jesivájában tanult. Katonai szolgálata után újságíróként kezdett dolgozni a Seárim, majd a Mááriv napilap munkatársaként. Később egy jiddis hetilap, valamint a budapesti Magyar Hírlap izraeli tudósítójaként dolgozott. Gyermekeivel és unokáival Izraelben él.

Több, mint harminc könyvet publikált magyarul különböző zsidó témákban, amelyek a kortárs magyar zsidó tudástárs alapját képezik. Legújabb könyvéhez Oberlander Báruch és Köves Slomó rabbik írtak méltató előszót, melyben így fogalmaznak: „A haszid történetek világában kiemelkedő szerepű a haszidizmus megalapítójának legendáriuma. A Báál Sem Tov történetek a haszid világ alfája és omegája. Ezért is különleges jelentőségű a jelen könyv megjelenése, amely egy olyan ember tollával íródott, aki autentikusan tudja átadni a haszid hagyományok hiteleségével a Báál Sem Tovi szellemiséget. Naftali Kraus nem „tudományos” jellegű biográfiát, nem történeti szemléletű elemzést, hanem velejében a haszid szellemiséget átadó elbeszélést állított össze.”

A könyv megvásárolható a Károly körút 20. szám alatt, a Keren Or központban.

Megszakítás