A nagy talmudhamisítás címmel jelent meg Oberlander Báruch rabbinak, a Budapesti Ortodox Rabbinikus Bíróság vezetőjének könyve. A mű – mely eredetileg a rabbi doktori disszertációja volt – most új információkkal gazdagítva mutatja be a 19. század legnagyobb rabbinikus botrányának történetét. Történt ugyanis, hogy egy magát „a szefárd bölcsnek” titutáló ember, akit Slomó Jehudá Álgázinak, a SZáT-nak vagy épp Friedländer Slomónak neveztek, azzal állt elő, hogy megtalálta a Jeruzsálemi Talmud egy elveszett rendjét.

Sajnos kénytelenek vagyunk lelőni a poént: Friedlander szélhámosnak bizonyult, csakhogy ennek bizonyítása egy elképesztően izgalmas nyomozást igényelt, melyben a kor szinte minden jeles rabbija részt vett pró és kontra foglalva állást.

Oberlander rabbi rendkívül olvasmányos, ugyanakkor végtelenül precíz munkája végigvezet bennünket a nyomozás folyamatán, miközben szinte észrevétlenül ismerjük meg a talmudi viták felépítését, a rabbinikus világ működését és a 19. századi európai zsidóság színe-javát.

A könyvet a Zsilip Központban mutatták be május 29-én dr. Bányai Viktória, dr. Prepuk Anikó és dr. Haraszti György professzorok részvételével.

 

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 40. szám – 2022. június 9.