A 87. lapszámban többek között Menachem Mendel Schneerson rabbira és Elie Wieselre emlékezünk valamint áttekintjük a magyarországi zsidó temetők helyzetét is.

A tartalomból:

Jár-e a bűnösnek orvosi ellátás? „Nagy vihart kavart, amikor nyilvánosságra került, hogy Biszku Bélát zsidó kórházbam ápolták élete utolsó napjaiban. Ugyanígy nincs konszenzus a sebesült terroristák ellátásának kötelezettségéről. Mit mond a háláchá? El kell-e látni a bűnösöket?” – Oberlander Báruch rabbi írása

Hol sírjaink domborulnak…Ki a gazdája a zsidó temetőknek?  – „Lehet-e többet tenni pár tucat temető fizikai felújításánál? Lehet-e ráadásul olyat tenni, ami nemcsak halottaink öröknyugvását biztosítja, hanem nekünk, élő leszármazottaknak is kapaszkodót jelent egy letűntnek hitt múlt felé?” – teszi fel a kérdést Köves Slomó rabbi. Összeállításunkból kiderül, miért látogatjuk a cádikok sírját, kik és miből gondozzák a magyarországi zsidó temetőket.

Zsidó fesztiválok, fesztiválozó zsidók: „Mi az a speciális tulajdonság, amely a zsidó fesztivált megkülönbözteti attól a rengeteg egyéb fesztiváltól, amelyet Budapesten, vagy az országban rendeznek?” – bejárjuk a New York – Tel Aviv fesztiváltengelyt és megtudjuk, milyen fesztiválra jár szívesen Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere.

A megújult, havonta megjelenő Egység magazin legújabb számát keresse a Keren Or Központban 1052 Károly krt. 20) vagy a Kóser Piacon (1074. Dohány utca 36.). Ha szeretne még több zsidó témáról olvasni, csatlakozzon előfizetőink táborához! Előfizetésért kattintson a www.fizetes.zsido.com oldalra.

További információért hívja a 06 1 2680183-as telefonszámot.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Egység Magazin archívuma itt található

Megszakítás