Mint arról idén februárban ezen a honlapon hírt adtunk, Lengyelországban betiltották a a zsidó kóser (és egyben a muzulmán halal) vágást. Ezzel egy ötszáz millió dolláros iparágat hoztak lehetetlen helyzetbe, mely ezreknek adott megélhetést. Becslések szerint a lengyel húsipar mintegy harminc százaléka kóser vagy halal.

Egész Európa, sőt a világ, zsidóságának nagy örömére az ügyben drámai fordulat történt. A mai nap (2014 december 10.) a Lengyel Alkotmány-bíróság érvénytelenítette a Lengyel Parlament azon döntését, mely szerint tilos a kóser vágás. Zsidó szervezetek fellebbezése nyomán a Lengyel Alkotmánybíróság kilenc szavazattal öt ellenében úgy döntött, hogy a kóser vágás betiltása alkotmányellenes, ugyanis ellenkezik a vallásszabadság elvével.  Mint az ítéletben megfogalmazták: “A lengyel alkotmány szerint a vallásszabadság az egyik legfőbb érték mely minden törvény fölött áll és nem korlátozható”.

Számos rabbi üdvözölte a döntést. Rabbi Menachem Margolin azEurópai Zsidó Szervezetek Egyesületének (EJA) az elnöke szerint: “A mai nap igazi ünnep a lengyel zsidóság számára. Sikerült egy veszélyes precedenst megelőznünk, mely egész Európa zsidósága számára veszély jelenthetett volna. Ha a törvény hatályban maradt volna akkor ez nem állt volna meg Lengyelország határán. Az utóbbi években az európai zsidóságot számos zsidó-ellenes törvény ‘támadása’ érte. Ezek a törvények, ha érvénybe lépnének, számos zsidó számára nagyon megnehezítenék azt, hogy a zsidó életforma szerint éljenek”. Rabbi Arie Goldberg, az Európai Rabbik Központjának az elnökhelyettese is megelégedését fejezte ki: “A mai nap ennek a hosszú küzdelemnek egy újabb fejezete zárult le, remélem, hogy az utolsó és hogy ennek egész Európában hatása lesz.”

Michael Schudrich, Lengyelország főrabbija a bírósági döntés után így nyilatkozott: “Először természetesen a Mindenhatónak mondok köszönetet, hogy elhárította ezt a csapást rólunk és az Alkotmánybíróságnak is hogy figyelembe vette kérésünket. Büszke vagyok, hogy olyan állam polgára lehetek, melyben a vallásszabadság a legfőbb érték. Mintegy száz évvel ezelőtt a nagyapámnak el kellett hagynia Lengyelországot, mert az akkori állam korlátozta a zsidókat. Most úgy érzem, hogy bezárult a kör”

Rabbi Michael Schudrich nem ismeretlen Magyarországon, a hetvenes évek vége felé  amerikai zsidó ifjúsági csoportok vezetőjeként sokszor feltűnt Budapesten is.

Megszakítás