A sokak által még mindig „mérsékelt békepartnernek” tekintett Palesztin Hatóság ismét egy gyilkos terroristáról nevezett el közterület.

A Netánjától keletre fekvő Tulkáremben kapta meg egy tér Máher Junesz merénylő nevét, aki unokatestvérével, Kárim Junesszel közösen 1980-ban elrabolt és megölt egy izraeli katonát, Ávráhám Blomberget. A tetteseket elfogták és életfogytiglani szabadságvesztére ítélték, melyet később Simon Peresz államelnök 40 évre mérsékelt, így elvileg néhány év múlva szabadulhatnak.

A Máher Junesz teret ünnepi külsőségek között avatták fel, zenével és cserkészek felvonulásával. Beszédet mondott a város polgármestere, a megyei elnök, valamint a terrorista nővére. Mind hősnek és példaképnek nevezték Juneszt. A szalagot Junesz anyja vágta át.

Isszám Ábu Báker, a Palesztin Hatóság képviselője így értékelte a gyilkost: „Büszkék vagyunk Máher Juneszre, erre a nagyszerű emberre, erre a harcosra, erre a vezetőre, aki miatt emelt fővel járhatunk. Ez az ember és unokatestvére, Kárim Junesz már több mint 35 évet töltöttek börtönben a palesztin népért és a palesztin szabadságért. Büszkék vagyunk rájuk.”

Muhámmád Jákub, Tulkárem polgármestere a következőket mondta: „Megtiszteltetés Tulkárem városának, hogy teret nevezhettünk el a fogva tartott hős harcosról, Máher Juneszről. A foglyok tiszteletet hoznak Tulkáremnek. Számunkra megtiszteltetés, hogy teret nevezhettünk el róla, és nem fordítva. Azt üzenem Máher anyjának és nővérének, hogy Allah segítségével könnyeik a leendő palesztin állam koronáján lévő igazgyöngyökké válnak. Továbbra is elkötelezettek és lojálisak leszünk bebörtönzött hőseinkhez, akik a jövő vezetői és az egész arab nemzet becsületének őrei.”

A tér felújítását a Máher család és a tulkáremi önkormányzat közösen finanszírozta. Az anyagiak előteremtése nem lehetett nehéz a terrorista családjának, hiszen a Palesztin Hatóság a bebörtönzésüktől fogva jelentős havi fizetést biztosít számukra, melyhez a forrást elsősorban külföldi segélyekből biztosítják. Máher Juneszt 1983 januárjában fogták el, és ez év májusáig összesen 1 443 700 sékelt, azaz 111 millió forintot kapott a palesztin kormánytól. A gyilkosságban segédkező unokatestvére ugyanennyi pénzt kapott.

A Palesztin Autonómia területén mintegy száz közterület és intézmény viseli terroristák nevét. Kháled Názzál például, aki az észak-izraeli Máálotban 22 gyermeket és 4 felnőttet mészárolt le szintén kiérdemelte ezt az elismerést és tér viseli a nevét Dzseninben. Az izraeli hadsereg egyszer már eltávolította a téren álló emlékművet, de a Máhmud Ábbász vezette PFSZ (Fatah) terrorszervezet visszaállította, és Rámállában is emlékhelyet alakítottak ki a tiszteletére.

zsido.com

Forrás: Arutz7

Megszakítás