Trump és Clinton is bírálta a szervezet pár nappal ezelőtti állásfoglalását. Megszólalt a szervezet főigazgatója is.

Irina Bukova, az UNESCO főigazgatója közleményben reagált arra a botrányos állásfoglalásra, amelyet az általa vezetett szervezet Világörökség bizottsága szavazott meg néhány nappal ezelőtt. Mint arról beszámoltunk, az UNESCO szóban forgó bizottsága olyan határozatot fogadott el, amely tagadja Izrael és a zsidóság kapcsolatát Templom-heggyel és a Siratófallal. A 24 ország által támogatott állásfoglalás hatalmas nemzetközi felzúdulást váltott ki, Izrael bejelentette, hogy felfüggeszti az együttműködést az ENSZ kulturális szervezetével.

A Világörökség bizottságának szövege kizárólag arab nevükön hivatkozik a jeruzsálemi óváros szent helyeire, köztük a Siratófalra (!) ezzel is kifejezve, hogy azoknak nincs közük a zsidósághoz. Irina Bokova friss közleményében elismeri, hogy a Siratófal a judaizmus legszentebb helye: “az al-Aksza mecsetnek helyt adó al-Haram al-Sharifet ugyanúgy Templom-hegyként (héberül Har HaBajit) is számon tartjuk. Ennek pedig része a Siratófal, a judaizmus legszentebb helyszíne” – idézi a hvg.hu tudósítása a közleményt, amelyben az UNESCO főigazgatója azt is leszögezte, hogy Jeruzsálem három világvallás számára is szent városnak számít. Ennek bizonyítékaként megemlíti, hogy Jeruzsálemet mindjárom világvallás szent könyve említi. A főigazgató szerint Jeruzsálem öröksége oszthatatlan és az összes ott élő közösségnek joga van hozzá, hogy elismerjék kapcsolatát és közös történelmét a várossal.

„Az ENSZ-nek az a kísérlete, hogy elszakítsa Izrael Államot Jeruzsálemtől, figyelmen kívül hagyva azokat a kötelékeket, amelyek Izraelt a fővárosához kötik, egy újabb bizonyíték arra a hatalmas Izrael-ellenes elfogultágra, amely az ENSZ-t jellemzi” – írta csütörtök esti közleményében Donald Trump.

Hillary Clinton vezető külpolitikai tanácsadója borzalmasnak nevezte, hogy az UNESCO tagadja a judaizmus és a Templom-hely közötti mély, történelmi kapcsolatot.

Az ügyben több amerikai jogalkotó is megszólalt, és elítélte az UNESCO állásfoglalását.