93 éves korában elhunyt a treblinkai haláltábor utolsó túlélője, Samuel Willenberg. A táborban 875 ezer embert gyilkoltak meg, mindössze 67-en maradtak életben.

Treblinka talán még a többi tábornál is szörnyűbb hely volt, máshol az emberek egy részének volt esélye arra, hogy kényszermunkára küldik egy időre, itt azonnal a gázkamrákba vittek mindenkit. Willenberg annak köszönheti az életét, hogy erős, 20 éves férfi volt és karbantartói munkára küldték néhány társával.

1943 augusztus másodikán a táborban lázadás tört ki, a foglyok egy része fegyvert szerzett és az erdő felé menekült. A legtöbbjüket agyonlőtték, aknára léptek, sokukat a környékbeli lengyel falvak lakói vittek vissza.

Willenberg a lábán sérült meg egy lövedéktől, amikor átmászott a szögesdróton. A kék szeme és a „nem zsidós kinézete” miatt nem keltett feltűnést, eljutott Varsóba, ahol csatlakozott az ellenálláshoz. A háború után Izraelben telepedett le és földmérőként dolgozott, később szobrokat készített. Két nővére nem élte túl a holokausztot. Halálhírét lánya jelentette be – írja foxnews.com.

 

Kép: foxnews.com

Megszakítás