Az egész világ a békét ünnepelte május 8-án, hiszen ezen a napon ért véget a második világháború. Így történt ez Izraelben is, ahol a jeruzsálemi „Har HaZikaron”-on (az Emlékezés hegyén) működő Jad Vasem Intézetben rendeztek állami megemlékezéseket a Győzelem Napja alkalmából, és koszorúztak a holokauszt áldozatainak emlékére.

Az eseményen 31 ország nagykövetsége, és számos civil szervezet jelent meg, de magyar állami delegáció nem vett részt a megemlékezésen, holott a szervezők felkérték az izraeli magyar nagykövetséget, ám ők nem fogadták el a meghívást. A civil szférát a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége képviselte, elnöke, Hanti Vilmos beszédet mondott az ünnepségen.

Hanti a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) valamint az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) elnökeként beszédében leszögezte, bár voltak más áldozatok is, azonban a holokauszt túlnyomó részt a zsidók ellen irányult. A világ ezért tartozik a zsidó embereknek azzal, hogy végre békében nevelhessék föl gyermekeiket saját hazájukban.

Mindig voltak, vannak és lesznek olyan hősök, akik képesek harcba szállni a humánumért, a békés emberi életért. A zsidó antifasiszta ellenállók azonban többlet veszélyt vállaltak, hiszen nekik saját maguk identitását is titkolniuk kellett, mert zsidóként is halál várt rájuk.

Sajnálatosan Európában az egykori ellenállók hősiességének a megkérdőjelezése része annak a revansista törekvésnek, amelyben a radikális nacionalizmusok, az újnácizmusok újjáélednek.  Háborítatlanul terjednek az olyan feliratok az autókon, amelyekre azt írják rá: a kocsiban nem utazik zsidó. De feliratok kerülnek a házak falára, emlékművekre is azzal a szöveggel, hogy halál a zsidókra. Magyarországról már elment fél millió ember, mert nem akar ilyen államban élni. A gazdasági okok mellett mindezek az antiszemita, rasszista okok is a nagyméretű kivándorláshoz vezethetnek. Az emberek azt látják, ha már a parlamentben is lehet nyíltan zsidózni, akkor végképp nem remélhetnek védelmet az államtól.

Az anticionizmus is terjed Magyarországon, mert a magyar szélsőjobb szerinti új értelmezésben a cionizmus azt jelenti, hogy a zsidók világuralomra törnek. Ha nem lenne Izrael állam – a Közel-Kelet egyetlen demokratikus állama –  ha nem lenne Izrael határozott föllépése, akkor valószínűleg a szélsőjobb is  erősebb lenne Európában.

Megszakítás