Ma 162 éve született Baumhorn Lipót – emlékezik meg róla a Jewish Heritage Europe. Az egykori Monarchia területén számos zsinagógát tervezett, például a szegedit, a temesvárit, a fiumeit, a losoncit, Budapesten a Páva utcait, stb.

A Kozmai utcai zsidó temetőben található sírkövén – amit nemrégiben felújítottak – felsorolták legfontosabb munkáit.

Az 1903-ban elkészült szegedi új zsinagóga kupolájának faragványa díszíti.

Bár Baumhorn néhány zsinagógája a második világháború alatt, vagy azután elpusztult, többet az utóbbi években helyreállítottak vagy gyakorlatilag rekonstruáltak. Néhány zsinagógáját kulturális helyszínként használják, de van amelyik még mindig aktív közösséget szolgál.

A műemlékvédelmi oldal munkatársa, Ruth Ellen Gruber írta Baumhorn első hosszabb angol nyelvű méltatását 1994-ben megjelent „Upon the Doorposts of Thy House: Jewish Life in East-Central Europe, Yesterday and Today” című könyvében. Gyakorlatilag ő tárta fel az építész sírját is a temetőben, amit benőtt a természet.

Egy Baumhornról szóló 1999-es cikkében Ruth azt írta, hogy a magyar mester és műveinek sorsa „a modern magyarországi zsidó tapasztalat metaforájának tekinthető: optimizmus, ragyogás, pusztulás, feledés, majd a kommunizmus bukása óta újrafelfedezés és újjáéledés”.

Fotó: Wikimédia