Ha már a munka szabaddá tette, fizessen utána egy kis adót.

A holland adóhatóság egy 86 éves holokauszt-túlélő nyugdíj kiegészítésére vetett szemet, melyet az idős hölgy Németországtól kap, amiért a nácik gyermekként kényszermunkásként dolgozatták. Inge Prenzlau havonta mindössze 140 eurót, azaz 43 000 forintot kap a német államtól, és most a holland államkincstár is bejelentkezett az összeg egy részére. Az ügy azért is furcsa, mert a Németországban élő jogosultak effajta jövedelme járulékmentes.

Prenzlau apja gyárában kezdett dolgozni 1942-ben, amikor még csak 11 éves volt. Apja egy betegség miatt munkaképtelenné vált, valakinek azonban el kellett látni a feladatokat, nehogy a német megszállók, vagy holland szövetségeseik rátegyék a kezüket a család megélhetését biztosító üzemre. A kislány minden nap két órát gyalogolt a gyárba, majd vissza, mert zsidóknak tilos volt a tömegközlekedési eszközöket használni. A kényszermunka akkor ért véget, amikor megkezdték a zsidók deportálását, a Prenzlau család pedig bujkálni kezdett.

Prenzlau bíróság elé vitte az ügyet, mely azonban nem döntött, hanem a kormányt kérte fel állásfoglalásra.

A kormánykoalícióban szereplő D66 nevű, liberális párt színeiben politizáló Menno Snel pénzügyi államtitkár kijelentette, hogy Prenzlau számára nem jár mentesség. Az adóhivatalnak küldött levelében arra figyelmeztetett, hogy amennyiben eltekintenek a nyugdíj kiegészítés megadóztatásától, az precedenst teremthet számtalan, hasonló jellegű jövedelemkiegészítés haszonélvezőjének, akik háborús szenvedés, terrortámadás, kínzás, természeti katasztrófa, vagy emberrablás miatt kapnak járadékot.

Prenzlau visszautasította az indoklást, melyet érthetetlennek és kegyetlennek nevezett. “A háború alatt magunkra hagytak bennünket. Ideje lenne, hogy a kormány felhagyjon gyermeteg viselkedésével, különösen, hogy egyáltalán nem nagy összegről van szó. A holland kormány évente 1.4 milliárd eurót adományoz különböző országoknak, de egy holokauszt-túlélő járadékának megadóztatásáról nem tud lemondani.” – mondta. A kivetett adó 15.75%-os, tehát az asszonynak 22 eurót kellene havonta az adóhatóság számára befizetni.

A holokauszt-túlélő adóügye sok holland értelmiségi figyelmét felkeltette. Leon de Winter, a népszerű holland zsidó író szerint a kormány reakciója élesen szemben áll a király, Willem-Alexander karácsonyi üzenetével, melyben egységre és önzetlenségre szólított fel. Az uralkodó arra biztatta országa népét, hogy saját önös érdekeik helyett a közösség szempontjait helyezzék előtérbe. “A király adómentes jövedelmet élvez, ennek a 86 éves asszonynak pedig adót kell fizetnie a gettóban végzett munkája után.” – méltatlankodott de Winter, aki maga is holokauszt-túlélő szülők gyermeke.

zsido.com

Forrás: Arutz7