Egykor a Kaukázus Jeruzsálemének nevezték a kis azerbajdzsáni várost, amit most is csak zsidók laknak.

Azerbajdzsán utolsó zsidó városáról, Qirmiziről közöl riportot a ynetnews.com. A kaukázusi zsidók dzsuhuri nyelven beszélnek, ami egyfajta keveréke a hébernek és a perzsának, írásuk alapja pedig a héber ábécé. Mindössze két zsidó település található Izraelen kívül, ahol a lakosság gyakorlatilag 100 százaléka zsidó: az egyik a kaukázusi Qirmizi, a másik a New York államban lévő Kiryas Joel.

Qirmiziben nagyjából 3 és 4 ezer között van az állandó lakosok száma. Sokan idősek közülük, akik az Izraelbe és az Egyesült Államokba vándorolt gyerekekre és unokákra gondolnak magányukban.

A városnak három hídja van, ebből az egyiken nincs autós forgalom, ugyanis különleges funkcióval bír. Itt találkozhatnak teljesen hivatalos formában a fiatal lányok és fiúk – meséli az egyik helybéli a lap újságírójának. A lányok az anyjukkal érkeznek, a fiúk a partról figyelhetik őket. Ha egy fiúnak megtetszik egy lány, akkor az ő szülei megkeresik a lány szüleit és ők adnak házassági ajánlatot. A híd közelében található a település esküvői helyszíne, de tartanak itt más zsidó ünnepeket is. A falon hatalmas kép látható a jeruzsálemi Siratófalról. A zene perzsa hangszereken szólal meg.

A város temetőjének fekete sírköveiről az elhunytak képe néz vissza ránk, itt ez a szokás. A temetés után egy évig az emlékművek le vannak fedve, csak utána válnak láthatóvá mindenki számára.

A cikk szerint a síita muzulmán Azerbajdzsánban nem bántják a zsidókat, tiszteletben tartják szokásaikat, az ország kapcsolata pedig jó Izraellel. A közösség tagjai a szovjet időben is megőrizték vallásukat és hagyományaikat, pedig akkor a 11 zsinagóga egyikét sem szabadott használni.

zsido.com

Kép: ynetnews.com

Megszakítás