Például örülhetnek annak, ha gyönyörű környezetben tölthetnek egy hétvégét a barátokkal, ismerősökkel, jókat ehetnek, és mindehhez ráadásul érdekes témákról beszélgethetnek – no meg persze vitatkozhatnak. Hiszen köztudott, hogy két zsidó – három vélemény… Van, amiben azonban egyetértenek, legalábbis közülük azok, akik április utolsó hétvégéjét Ráckevén töltötték: nevezetesen abban, hogy a 10. éve a Kék Duna wellness hotelben megrendezésre kerülő Duna-parti Haszid Hétvége ismét nagyszerűen sikerült.

De nézzük csak, miről is szólt a hétvége! Ahogy az az elmúlt években hagyománnyá vált, a program nagy része egy téma kö­ré csoportosult. Idén ez az öröm, egész pontosan az élet nagy állomásainak megünneplése volt. A hétvégi szemináriumokra megjelenő Zsidó Ismeretek Tára elnevezésű könyvsorozat 32. kötetében is ehhez kapcsolódó forrásanyagokat találunk, kezdve a fogantatás csodáját taglaló talmudi szövegektől az olyan modern szerzők alapműveiig, mint Hayim Halevi Donin írásai. A szövegek között – ugyancsak mondhatni hagyományosan – nem egy most először lát napvilágot magyar nyelven.

A péntektől vasárnapig tartó program a hagyományos sábátok ritmusát követi: gyertyagyújtás, ima, ünnepi vacsora (gefilte fistől a húslevesen át a születésnapi tortáig), majd késő estébe nyúló beszélgetések. Másnap az imát követően sóletből, kugliból és más finomságokból összeállított ebéd következik, amit egy alapos sábeszi pihenő követ, majd folytatódhatnak az előadások-beszélgetések.

Legyen szó a névválasztás szabályairól vagy a zsidó háziasszonyok időzsonglőrködéséről, minden előadásra akadnak jelentkezők szép számmal.

Mindeközben a kisebb gyerekeket játszószoba várja, a nagyobbakat pedig változatos és izgalmas programok. Így aztán egyetlen szü­lő sem kénytelen lemondani a programon való részvételről.  Jó időben a programok egy részét a szálloda hangulatos kertjében tartják – sajnos ez idén csak részben volt megvalósítható, ám a gyerekprogramokért felelős tanárok és babysitterek így is nagyszerű élménnyé varázsolták a sábátont.

Aki most lemaradt a mostani hétvégéről vagy jelen volt, és visszatérne, az feltétlenül jelentkezzen az őszi sábátonra, ami november 3 és 5 között lesz.