Hannah Deutch holokauszttúlélő, eredeti nevén Hannah Kronheim, 1922-ben született Düsseldorfban, 16 évesen élte át a Kristályéjszakát. 1939-ben az úgynevezett Kindertransport segítségével menekült el Németországból, a legutóbbi sábát idején ünnepelte századik születésnapját a Jackson Heights Zsidó Központban, Queensben – írja a jta.org.

„Rendszeresen részt vesz a sábáti szertartásokon”

– mondta a gyülekezet elnöke, Suzanne Knobel. „Ha jó az idő, Hannah itt van” – teszi hozzá.

A szertartási után tartott partin mintegy ötven ember ünnepelte Deutch csodálatos és kitartó életét. Volt hatalmas torta, beszédet mondott mások mellett az állam egyik szenátora, valamint a városi tanács egyik tagja.

„Ma újra elkötelezzük magunkat a gyűlölet, a tudatlanság és az intolerancia minden formája elleni küzdelem mellett. Ma a közösséget és az emberséget ünnepeljük. Ma az életet ünnepeljük”

– hangzott el az egyik méltatásban.

Hannah Deutch rendszeresen tart beszámolókat a holokausztról a New York-i iskolákban és egyetemeken. Az elmúlt 40 évben gyakran osztotta meg túlélésének történetét, és számos emlékszervezettel dolgozott együtt.

Hannah Deutch  története

1939 februárjában unokatestvére segített megszervezni az Angliába menekülését. A Kindertransport egyik legidősebb tagjaként próbált vigyázni a kicsikre az út során. Végül szinte egyedül maradt, a kisebb gyerekeket azonnal családok vették magukhoz. Később ápolónői állást sikerült szereznie egy kórházban. Édesanyja és mostohaapja is szerencsésen elmenekülnt egy Hollandiából Chilébe induló hajóval, míg családja többi tagja Németországban maradt, és koncentrációs táborokban gyilkolták meg őket.

Hannah 1962-ben költözött a queens-i Elmhurstbe, majd 1979-ben Jackson Heightsba, ahol azóta is él. Fiai, akik közül az egyik belépett az izraeli hadseregbe ma Kanadában és New Hampshire-ben élnek. Mióta 1984-ben nyugdíjba vonult, életcéljául tűzte ki a holokausztoktatás folytatását és a queens-i zsidó közösségben való aktív részvételét.

Mindannyian barátok lettünk, majd egy családdá váltunk – mondta Deutch a New Yorkban élő holokauszttúlélőkről.

 

Fotó: Lenore Skenazy