Lassan külön versenyszám lesz az izraeli sportolóknak, hogy eljussanak a muzulmán országokban rendezett versenyekre.

Ahogy arról legutóbb beszámoltunk, a nemzetközi cselgáncsszövetség szabályait megsértve az izraeli sportolóknak megtiltották, hogy nemzeti jelképeiket feltüntessék az Abu-Dhabiban megrendezett dzsúdó világbajnokság versenyei alatt. Miután Tal Flicker aranyérmet nyert, a díjkiosztáson nem vonták fel a tiszteletére a nemzeti lobogót és hazája himnuszát sem játszották le neki. Elénekelte ő maga.

Legutóbb méltányosabban jártak el az izraeli küldöttséggel. Marrakeshben rendezték az aktuális dzsúdó világversenyt és a marokkói városban, Rió olimpiai bronzérmes versenyzője Or Sasson szabadon viselhette az izraeli színeket. Sasson kikapott az egyik fordulóban francia ellenfelétől, ám Izrael rövidítése az „ISR” ott lehetett a ruháján, amit már egyfajta győzelemként könyvelt el a csapat, a múlt hónapban történtek után – olvasható a jta.org cikkében.

A történet azért nem volt ennyire egyszerű, mert a verseny előtt a marokkói hatóságok azzal fenyegetőztek, hogy nem adnak vízumot az izraeli sportolóknak. A nemzetközi szövettség elnöke Marius Vizer járt közben az ügyükben.

 Kép: jta.org