VI. Mohamed marokkói király közleményében a nemzeti kultúra részének nevezte az ország zsidó közösségét. Királyi utasításra Abdelouafi Laftit marokkói belügyminiszter a minisztertanács rabati ülésén javasolta, hogy a zsidó közösség számára új képviseleti szerveket hozzanak létre – írja a Neokohn.

Ezek a testületek a következők: a Marokkói Zsidó Közösség Nemzeti Tanácsa, amely a közösségi ügyeket felügyeli és az örökségi helyszíneket védi, valamint regionális bizottságokat alakít, a Külföldön Élő Marokkói Zsidók Bizottsága, amelynek feladata a marokkói zsidókkal való kapcsolatok ápolása a világ minden táján, továbbá Marokkó érdekeinek védelme, valamint a Marokkói Judaizmus Alapítvány, amelynek célja a zsidó-marokkói szellemi örökség és hagyományok népszerűsítése és védelme.

Gibraltártól rövid hajóút Marokkó: 18 tény a marokkói zsidóságról

A zsidó világ egyik legjellegzetesebb közösségét mutatjuk most be: zsidók Marokkóban.

A Simon Wiesenthal Központ globális társadalmi akcióért felelős igazgatója méltatta a marokkói bejelentést, mondván, hogy az „erősíti a békét, és csapást mér a vallási szélsőségesekre és az antiszemitizmusra”.

„Csak remélni tudjuk, hogy a VI. Mohamed király által tett lépések arra ösztönzik és bátorítják az arabokat és a muszlimokat szerte a világon, hogy kövessék Marokkó példáját”

– mondta Rabbai Cooper.

Címlapkép: Wikipédia