A nemrég elfogadott törvénynek köszönhetően állampolgárságot szerezhetnek azok a zsidók, akik bizonyíthatóan szefárd gyökerekkel rendelkeznek és őseiket egykor elűzték Spanyolországból.

Pénteken hagyták jóvá 4302 zsidó származású személy kérelmét Spanyolországban, köszönhetően annak a törvénynek, melynek értelmében állampolgársági jog illeti az egykor Spanyolországból kiűzött szefárdok leszármazottait – adta hírül a JTA.

Az engedélyek megszerzését lehetővé tévő végső rendelet elfogadására egy nappal a jóváhagyások előtt került sor. Mostantól spanyol állampolgárokká válhatnak más országok zsidó lakosai, amennyiben megfelelnek a kritériumoknak: elutaznak Spanyolországba és hivatalos jegyzőt felkeresve sikeresen teljesítik a spanyol nyelvre és történelemre vonatkozó ismereti vizsgát.

A Federation of Jewish Communities of Spain (FCJE) nevű szervezet – mely a kormánnyal együttműködve segít a kérelmek elbírálásában – tájékoztatása szerint a jelentkezők többsége Venezuelából, Marokkóból és Törökországból származik.

Spanyolország példáját követve tavaly Portugáliában is hasonló törvényt fogadtak el, ott azonban kevesebb feltételt szabtak. A várakozások szerint az első jelentkező kérelmének elfogadása a következő napokban fog megtörténni.

zsido.com

 

Kép forrása: dailysabah.com

Megszakítás