A francia választások első fordulója előtt másfél héttel egy izraeli lapnak nyilatkozott a pártelnök.

Ha megválasztják, ő lesz a „zsidóság legnagyobb védelmezője” – ígérte Marine Le Pen, a francia Front National (FN) elnöke csütörtökön. „Tudom, hogy sok zsidó szavaz rám, mert jól tudják, hogy nemcsak hogy nem vagyok antiszemita, de a védelmükben én vagyok a legmegbízhatóbb fegyver is” – mondta az izraeli Makor Risho nevű lapnak adott interjúban.

A pártja körül kialakult antiszemita botrányokra reagálva Le Pen azt mondta: „Mindig nagyon világosan fogalmaztam a témát illetően. Mindenki tudja, hogy édesapámmal szakítottam ezen a téren – még akkor is, ha fájt, hiszen az apámról van szó” – fogalmazott. „Mindig elítélhetik azokat a politikusokat, akik körül vannak olyan emberek, akiket antiszemitizmussal lehet gyanúsítani. És vannak antiszemiták Francois Fillon, Emmanuel Macron, Mitterrand és még Gaulle körül is” – tette hozzá.

Habár az izraeli kormány a múltban több alkalommal is egyértleműen elutasította a FN vezetőivel való hivatalos kapcsolatfelvételt a párttagok antiszemita megnyilvánulásai miatt, Le Pen arról beszélt, nem érti a fennálló helyzetet. „Izrael is védeni és óvni próbálja nemzeti szuverenitását, amire én is igyekszem Franciaországban, ezért nem értem a felém tanúsított magatartást” – mondta a pártvezér.

Le Pen szerint Franciaország izraeli nagykövetségének esetleges jeruzsálemi átköltöztetéséhez további tárgyalásokra lenne szükség, ugyanakkor nem ellenzi az ötletet – olvasható az i24NEWS honlapján. „Izrael egy önálló ország, és megvan a joga ahhoz, hogy oda helyezze fővárosát, ahova szeretné. Nem nekünk, franciáknak a dolgunk, hogy eldöntsük, mi lesz Izrael államának fővárosa”.

Az Izrael-ellenes bojkott témájában Le Pen kijelentette: „Ellenzem a BDS-t, és úgy gondolom, hogy az Európai Parlament hibát követ el azzal, hogy támogatja. Nagyon erős a mozgalom lobbija; mindesetre Franciaországban a BDS tevékenysége be van tiltva”.

Előrejelzések alapján a francia elnöki választások első fordulójában Le Pen akár pártja eddigi legnagyobb sikerét is elérheti – írta az Arutz Sheva. A május 7-i döntőben ugyan kevés eséllyel nyerhet, a 48 éves pártvezér április 23-án szoros verseny elé néz legfőbb riválisával, Emmanuel Macronnal szemben.

zsido.com

Kép forrása: Arutz Sheva