A francia zsidóság felháborodással fogadta a politikus nyilatkozatát, aki az iszlamista terrorizmussal szembeni harc részeként korlátozná a vallási szimbólumok használatát. Szerinte  a zsidóknak „áldozatot kell vállalniuk”. Az egyik zsidó képviselő azt válaszolta: előbb hagyjuk el az országot, minthogy a kipát levegyük.

Marine Le Pen megválasztása esetén Franciaországban betiltanák a vallási szimbólumok, köztük a kipa, fejkendők, burka és burkini nyilvános viselését – adta hírül a Times of Israel. Minderről a francia médiában beszélt a Nemzeti Front elnöke.

A szélsőjobboldali politikus azt mondta, hogy semmi baja sincs a kipákkal, de az egyenlőség jegyében nem volna szabad csupán a burkákra kiterjeszteni a tilalmat – olvasható az Arutz Sheva honlapján.

“Tudom, hogy ez egy áldozat, de úgy gondolom, hogy szörnyű helyzet alakult ki napjainkra… Tudom, hogy minden francia, köztük a zsidók is meg fogják érteni, ha ezt az áldozatot kérjük tőlük az iszlamista szélsőségesek elleni harc részeként. Meg fogják tenni ezt az erőfeszítést és megértik majd” – fogalmazott a politikus.

A szélsőjobboldali pártvezér szavait azonban nagy felháborodással fogadták a francia zsidóság tagjai. Meyer Habib, parlamenti képviselő szerint Le Pen felvetése nem fog támogatókra találni a francia belpolitikában – de ha mégis, a zsidók akkor sem vennék le a kipáikat, ha betiltanák a viselésüket. „A kipát viselők még azelőtt elhagynák az országot” – közölte Habib.

“Nem a kipák, burkák, illetve keresztek okoznak kárt. A radikális iszlám az, ami kioltja az emberek életét, és ez az, ami ellen harcolnunk kell” – tette hozzá a képviselő, aki azt javasolta, hogy Franciaország inkább Izraeltől tanuljon a hatékony terrorelhárítás érdekében.

zsido.com

 

Kép forrása: Times of Israel